Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Iszlám Állam betette a lábát a Balkánra

Pörge Béla

2017.09.26. 20:58

Sajnos továbbra is népszerû a terrorszervezet Koszovóban.
PRISTINA, 20:58

Sajnos továbbra is népszerű a terrorszervezet Koszovóban.

Az Iszlám Állam terrorszervezet mindaddig vonzó lesz a koszovóiak számára, és problémát jelent az országnak, amíg a pristinai intézmények nem indítanak egyértelmű és többpályás támadást ellene – mutat rá a koszovói biztonságtudományi központ kedden ismertetett jelentésében.

A leginkább érintett térségek vizsgálatát követően a központ arra a következtetésre jutott, hogy a tájékozatlanság, a kritikai gondolkodás hiánya és a hamis ígéretek teszik vonzóvá a koszovói fiatalok számára az Iszlám Államot.

A biztonságtudományi központ öt olyan vallási vezető tanításait vizsgálta meg, akit toborzással vádoltak meg Koszovóban. A többség "csak" a muszlim iránti elkötelezettséget növelte, de az egyik imám, Zeqirja Qazimi azonban kifejezetten a terrorszervezet támogatására buzdította híveit. A dzsihádra történő felszólítás mellett azzal is vádolták, hogy ő volt a hírhedt "balkáni mészárosnak", Lavdrim Muhaxherinek a tanítója. Muhaxherit a sajtó információi szerint az idei év első felében ölték meg — írja az MTI.

A koszovói biztonságtudományi központ azokkal a harcosokkal is készített interjút, akik korábban Szíriában és Irakban harcoltak, hazatérésüket követően pedig elfogták őket. Közülük többen állították, meg voltak győződve arról, hogy Szíriában szent háborúban vesznek részt. Ehhez magyarázatuk szerint főként az járult hozzá, hogy helyi tanítóik évekig készítették fel őket a harcra, valamint a világi állam megvetésére.

A pristinai belügyminisztérium adatai szerint több mint 300 koszovói csatlakozott a korábbi években a szíriai és az iraki harcokhoz, a harctereken pedig mintegy 50 koszovói vesztette életét. Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának több mint 95 százaléka iszlám vallású, szélsőségek azonban csak kis számban vannak jelen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére