Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lomnici: Simicska plakáthelyei miatt csökkenhet a Jobbik párttámogatása

Vincze Viktor Attila

2017.09.26. 16:28

A 888.hu kérdésére ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász elmondta, hogy az akár egymilliárd forint értékû plakáthelyek átjátszásával Simicska Lajos médiavállalkozó cége gyakorlatilag tiltott pártfinanszírozásnak minõsülõ vagyoni hozzájárulást nyújthatott a Jobbik számára. Az alkotmányjogász szerint a pártok mûködésére vonatkozó törvény alapján a Jobbik állami támogatásából le kellene vonni a Simicskától kapott támogatás összegét.

Mint ismeretes, a napokban Simicska Lajos milliárdos vállalkozó cége, a Publimont igazgatótanácsi ülésén felszólította a cég vezetését, hogy sürgősen át kell adniuk a cég plakáthelyeit a Jobbik Magyarországért parlamenti pártnak – azzal a megkötéssel, hogy a párt később megtéríti ennek értékét.

A 888.hu kérdésére ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász úgy vélte, hogy az egyes sajtóforrások szerint akár egymilliárd forint értéket is elérő plakáthelyek átjátszásával a médiavállalkozó cége gyakorlatilag tiltott pártfinanszírozásnak minősülő vagyoni hozzájárulást nyújthatott a Jobbik számára.

A szakjogász szerint a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény 4. § (2) bekezdése ezzel kapcsolatban egyértelműen rögzíti, hogy:

 ...a párt részére jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat, a párt jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.”

Ifj. Lomnici Zoltán továbbá arra is felhívja a figyelmet a pártokról rendelkező törvény 4. § (4) bekezdése alapján, ha egy párt a fenti szabályt megsértve vagyoni hozzájárulást fogadott el, akkor köteles annak értékét – az Állami Számvevőszék felhívására – tizenöt napon belül a központi költségvetésnek befizetni. Késedelem esetén a tartozást adók módjára kell behajtani.

A párt központi költségvetésből juttatott támogatását pedig az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkenteni kell"

– tette hozzá ifj. Lomnici Zoltán lapunknak nyilatkozva.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére