Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a német választásról

Forisek Ádám

2017.09.23. 10:30

Németország holnap választ, nézzük hát meg, mit érdemes tudni!
BERLIN, 10:30

Németország holnap választ, nézzük hát meg, mit érdemes tudni!

Németországban 61,5 millió szavazásra jogosult személy él, akik összesen 42 párt 4828 képviselőjelöltjéből választhatnak, ám a figyelem elsősorban az első három indulóra összpontosul.

Kik is szállnak ringbe?

A legesélyesebbnek számító Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) mögött áll a Szociáldemokrata Párt (SPD). 2017-ben a kutatások rendre beszámoltak a CDU/CSU és az SPD népszerűségének változásáról, ám ami meglepetésként hat, az a harmadik helyre felzárkózó, bevándorlásellenes AfD.

A legfrissebbnek mondható közvélemény-kutatás 13 százalékosra becsülte az AfD támogatottságát, míg a CDU-nak 34, a szociáldemokratáknak pedig 21 százalékos a támogatottsága.

Természetesen a pártokon kívül a kancellárválasztás is érdekes mozzanata lesz a holnapi napnak. A két legfőbb esélyes természetesen Angela Merkel és Martin Schulz.

Merkel a bevándorlókkal szembeni szigorúbb fellépéssel kampányol, ám erre rávetül elhibázott migránspolitikájának árnyéka, ami sok németnek kérdésessé teheti Merkel hitelességét.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint „a rendelkezésre álló lehetőségek közül magyar szempontból” Merkel mandátumának meghosszabbítása lenne optimális, Schulz ugyanis többször kritizálta a magyar migrációs politikát, és elsősorban a szorosabb európai integrációt hirdeti.

Na de mi a helyzet a részvétellel?

Semmiképp sem hanyagolható el a szavazni nem hajlandók aránya: 2013-ban a szavazásra jogosult német állampolgárok 29 százaléka nem ment el a szavazóhelyiségekbe, a héten megjelent kutatások szerint idén 34 százalék tartózkodik majd a szavazástól.

Egy ilyen adat elsősorban az AfD-nek kedvezhet, hiszen neki van a legerősebb szavazóbázisa. Éppen ezért Merkel, és a szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Heiko Maas is szavazásra buzdította a német lakosságot.

Az utolsó menet

Utolsó hajrába kezdtek a kancellárjelöltek. Schulz pénteki, Berlinben tartott nagygyűlésén az AfD-t mint ellenséget jelölte meg, és kijelentette, „megvédjük ellenetek a demokráciát.”

Merkel Münchenben, az Oktoberfest alkalmával tartotta meg utolsó kampánygyűlését, ahol arra tett ígéretet, hogy „a 2015-ben történtek nem ismétlődnek meg.”

A gyűlések után mindketten tartanak még egy utolsó beszédet, a jelenlegi kancellár Mecklenburg-Elő-Pomerániába látogat, míg a szociáldemokraták jelöltje Aachenben fog beszédet mondani.

Vasárnap a német választást élőben is követheted majd a 888-on.

(Deutsche Welle)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére