Litvánia is rosszabb minõségû ételeket kap
2017.09.22. 10:58
A litván hatóságok szerint a legfőbb különbség, hogy a német termékekben kevesebb vegyi anyag és színezék van, és mesterséges édesítőszer helyett inkább valódi cukrot tartalmaznak, nem úgy, mint a Litvániában árult termékek.
Az európai élelmiszerpiacon működő kettős mércéről már többször írtunk, állításainkat többek között a Nébih átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette.
Eltér a litván boltokba kerülő élelmiszerek összetétele a német boltokban található élelmiszerekétől – derül ki egy felmérésből, amelyet a litván mezőgazdasági minisztérium hozott nyilvánosságra. A litván Állami Élelmiszerügyi és Állatorvosi Szolgálat 33 terméket tesztelt, ezek közül 23-nál találtak eltérést a termék ízében, összetevőiben, színében vagy állagában.
A litván hatóságok szerint a legfőbb különbség, hogy a német termékekben kevesebb vegyi anyag és színezék van, és mesterséges édesítőszer helyett inkább valódi cukrot tartalmaznak, nem úgy, mint a Litvániában árult termékek. A német piacra kerülő chipsek előállításához például napraforgóolajat, míg a litván piacra kerülő burgonyaszirmokhoz az ellentmondásos megítélésű pálmaolajat használták fel. Az Európai Bizottság már korábban feltárta, hogy ugyanolyan márkájú termékek más összetevőket tartalmaznak egyes EU-országokban, így például Magyarországon és Szlovákiában is.