Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Simicska Lajos menekülõre fogta

888.hu

2017.09.21. 21:58

A milliárdos üzletember médiabirodalma eladósorba került.

Egy amerikai közvetítővel tárgyalt teljes médiabirodalma eladásáról Simicska Lajos unokaöccse, Nagy Ajtony Csaba ügyvéd. Egy budapesti kávézóban találkoztak. Az Origo úgy tudja, hogy Simicska könyörgött, hogy ne nyilvános helyen legyen a találkozó, de az amerikai közvetítő nem akart a milliárdos veszprémi házában tárgyalni. Simicska médiumai óriási, többmilliárdos veszteséggel működnek. Az idei finanszírozási hiány eléri a 3 milliárd forintot. A Hír TV, a Lánchíd Rádió, az Index és a Magyar Nemzet szinte biztos, hogy a választások után már nem Simicskáé lesz.

Az Origo információi szerint a két fél találkozójára az Egoist Caféban került sor. A belvárosban, a Szabadság térhez és a Kossuth Lajos térhez közeli, egyébként divatos kávézóban hosszan tárgyalt az amerikai közvetítő és a magyar milliárdos ügyvédje. Az Origo úgy tudja, hogy Simicska azután döntött médiabirodalma eladásáról, hogy a Jobbik a plakátkampány ellenére nemhogy erősödött, hanem gyengült, Vona Gábor pedig képtelen úrrá lenni a párton belüli válságon. Több forrásból hallani azt is, hogy a 2018-as választási vereség után Simicska Amerikába költözne.

Állapotok Simicska médiabirodalmában

A Vona Gáborral összebútorozó oligarcha nem csak a print, hanem a rádiós és tévés piacon sem tudja csillapítani a zuhanást. A trend nemcsak azért lehet aggasztó a tulajdonos számára, mert a negatív folyamatokat harmadik éve sem sikerült tompítani, hanem mert ezzel párhuzamosan talicskányi pénzt tolt bele a sajtóportfóliójába megújulás címen.

A nyomtatott média-szegmenst auditáló Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség (MATESZ) friss negyedéves jelentését böngészve az látszik, hogy a Simicska tulajdonában lévő Magyar Nemzet napilap és Heti Válasz hetilap értékesítése rendületlenül karcsúsodik. A Nemzet most 14 812 darabos eladást tud felmutatni, amely három hónap leforgása alatt 6,5 százalékos esést jelent. Sokkal ijesztőbb, ha éves alapon vetjük össze az értékesítési adatokat, abból ugyanis kiderül, hogy tavaly júniushoz képest az idei nyárra a Magyar Nemzet elvesztette az olvasótáborának 15 százalékát — írja az Origo terjedelmes cikkében.

Még keservesebb a kép, ha Simicska Lajos annak az időszaknak az eredményeit tekinti át, amely a 2015-ös, trágár dührohama után kirobbantott bosszúhadjáratakor vette kezdetét. A 2015-ös februári események előtt a 2014-es évet a napilap ugyanis még napi 36 ezres példányszámmal zárta, vagyis az újságnak kevesebb, mint három év leforgása alatt innen sikerült leküzdenie magát a 15 ezer darab alatti tartományba. Ez közel 60 százalékos mínusz.

A Heti Válasz sincs jobb bőrben, a hetilapból jelenleg 10 932 darabot adnak el, amely negyedéves összehasonlításban 3,4 százalékos, éves alapon pedig 12 százalékos bukás. A Borókai Gábor fémjelezte újságnak jócskán hiányozhat a 2014-ben mért 16 ezres értékesítés.

A Hír TV egyik fő műsorát, a Kálmán Olgával fémjelzett Egyenesen című műsort pedig fele annyian sem nézik például, mint az ugyanabban az időben látható politikai műsort az ATV-n.

Vagyis, Simicska egyik utolsó politikai ötlete is kudarc, teljesen feleslegesen fizet havonta milliókat a bukott riporternek, Kálmán Olgának, propagandája nagyjából 60 ezer emberhez jut el"

— emeli ki az Origo.

A Magyar Narancs néhány hete megnézte, hogy milyen évet zártak 2016-ban a Simicska Lajos zsebében lévő médiacégek. Az olvasottság/hallgatottság/nézettség összeomlása a cégek gazdálkodásában is komoly károkat okoz.

A Magyar Nemzetet kiadó Kft. a Narancs gyűjtése szerint 2016-ban összesen 762 milliós, a Hír TV pedig 771 milliós veszteséget termelt. Ehhez jön még hozzá a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió 100-100 millió forintos hiánya. Vagyis csak tavaly 1,7 milliárd forint mínuszt hozott össze a pénzember sajtóportfóliója.

Na és mi újság az Indexszel?

Nem megy különösebben jól a szekere Simicska internetes újságjának sem. Az Indexnek nem volt jó éve a 2016-os: az adózott eredmény két évvel ezelőtt még plusz 275 millió forint volt, tavaly viszont 93 millió forint mínusz jött össze — summázza az Origo.

De hogy is volt ez a sztori? A milliárdos, miután a még 2014-ben kötött opciós jogát idén tavasszal lehívta az Indexre, egy nap leforgása alatt továbbjátszotta azt egy alapítványnak. Így aztán szét lehetett kürtölni, hogy az Index nem is Simicska Lajosé, hanem a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdona.

Az MFA kuratóriumában ott ül a már sokat emlegetett Nagy Ajtony Csaba, aki történetesen Simicska rokona (unokaöccse) és egyben céges ügyvédje. Az alapítvány mögött lévő cég, a Nanga Parbat Zrt. vezérigazgatója pedig az a Tóth Marianna, aki a Magyar Nemzet kiadójának társügyeveztője Simicska Ádám, Simicska Lajos fia társaságában. Érdekes...

Fordulat azonban, hogy Nagy Ajtony Csaba újabban amerikai közvetítővel tárgyalt, amiből kiderül, hogy Simicska már készül a 2018-as választási pofára esésre, ami után jöhet a milliárdos veszteségű médiabirodalom eladása.

(Origo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére