Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gibraltárnak jelenleg nincs mi miatt aggódnia

Bokor Gábor

2017.08.06. 18:58

Alfonso Dastis, spanyol külügyminiszter az ABC spanyol napilapnak adott interjújában elmondta, hogy Spanyolország részérõl Gibraltár fennhatóságának visszaszerzése nem lesz feltétele az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kilépési megállapodásnak.
GIBRALTÁR, 18:58

Alfonso Dastis, spanyol külügyminiszter az ABC spanyol napilapnak adott interjújában elmondta, hogy Spanyolország részéről Gibraltár fennhatóságának visszaszerzése nem lesz feltétele az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kilépési megállapodásnak.

Spanyolország továbbra is közös, a terület brit-spanyol fennhatóságot javasol. Megpróbáljuk meggyőzni a gibraltáriakat, hogy ez egy út, amelyet érdemes megvizsgálni, és amely az ő érdeküket is szolgálná"

– fejtette ki véleményét a kialakult helyzetről a külügyminiszter, aki hozzátette, hogy a nyár után valamikor majd személyesen is meglátogatja britekhez tartozó területet.

Alfonso Dastis szerint nem akarják veszélyeztetni az Európai Unió és az Egyesült Királyság megállapodását, valamint nem akarnak olyan kezdeményezéseket tenni, amelyek veszélybe sodorhatják a Gibraltáron dolgozók jövőjét.

A Spanyolországba ékelt brit területre nap mint nap mintegy 10 ezer spanyol jár át dolgozni.

A politikus azért elmondta, reméli idővel eljön Gibraltár státuszának megváltoztatása, mert meggyőződése, hogy az mindenki számára kedvező lenne.

A dél-európai ország a tavaly júniusi Brexit-népszavazást megelőzően felvetette, hogy ha a britek távoznak az unióból, Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert a terület így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz.

A britek azóta is hevesen ellenzik ezt a tervezetet.

A két ország közötti korántsem felhőtlen viszony egyik legnagyobb oka jelenleg a terület sorsa, hiszen Spanyolország több mint négyszáz éve ácsingózik a mindössze a 6,5 négyzetkilométeres földnyelv után.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződésben mondott le London javára.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére