Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elhunyt a magyar kultúra egyik legnagyobb rajongója

Tóth Dalma

2017.07.22. 17:58

Az egyik legnépszerûbb francia színész már hosszú ideje beteg volt.

Claude Rich 88 éves korában hunyt el. A rajongók utoljára öt évvel ezelőtt láthatták színpadon, utolsó filmjét pedig két évvel ezelőtt forgatta – írja az Origo.

Claude Rich Strasbourgban látta meg a napvilágot 1929-ben. Elmondása szerint gyermekkora csodálatos volt, de örökre meghatározta életét az a pillanat, amikor 10 évesen látta édesapját megfulladni. Claude apjának súlyos tüdőgyulladása volt. A család később a francia fővárosba, Párizsba költözött. Édesanyja azt szerette volna, hogy Claude-ból pap legyen, de ő végül a színészi pályát választotta. A színművészeti főiskolán kötött barátságot olyan híres személyekkel, mint Belmondo, Jean-Pierre Marielle, és Mocky.

Claude a színpadon és a filmvásznon is sikeres volt. Első jelentős filmjét René Clair rendezte, de később játszott Alain Resnais, René Clement, Claude Chabrol, Julien Duvivier, Francois Truffaut, Bertrand Tavernier, Bertrand Blier, Ettore Scola filmjeiben.

Claude játszotta a főszereplőt az egyik legnagyobb francia filmsikerben, a 60-as évek elején készült Lövöldöző tatákban. A film humoros dialógusait még most is generációk idézik.

Első színpadi szerepét a Comédie-Francaise-ben, azaz a francia Nemzetiben játszotta, 1951-ben, Shakespeare: Téli rege, a rendező Julien Bertheau volt. Később is a legnagyobbakkal dolgozott együtt: Claude Régy, Franco Zeffirelli, Roger Planchon, Georges Wilson, Jorge Lavelli, Hans Peter Cloos.

Egyik legnagyobb színpadi sikere A feketeleves című bulvárvígjáték volt, amiért megkapta a francia filmes Oscarként emlegetett César-díjat. 

Calude Rich Magyarországon is járt. Itt forgatta az Állatkerti történet című filmet 1994-ben. A filmet Kende János fényképezte. Ekkor kezdett el érdeklődni a magyar kultúra iránt, mivel nagyon megtetszett neki Magyarország és az itteni színészek. Ezek után ismerkedett meg Márai Sándor műveivel. Teljesen az író megszállottja lett, odavolt Márai műveiért. A gyertyák csonkig égnek című regényből maga Claude írt drámát. A színpadon a kétezres évek elején mutatták be a művet Didier Long rendezésében. A főszereplő természetesen maga Claude volt. Az előadásnak hihetetlen nagy sikere lett Párizsban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére