Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Ha Brüsszel tétlenkedik, kellõ szigorral teszünk rendet az élelmiszerpiacon"

Forisek Ádám

2017.07.21. 10:58

A Magyar Idõknek adott interjút Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter, amelyben többek között a nyugati és a kelet-közép-európai régió piacán kapható élelmiszerek eltérõ minõségérõl beszélt.

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, számos vizsgálat, köztük a Nébih kutatása is kimutatta azt, hogy óriási minőségbeli különbség van a multik által Nyugat-Európában forgalmazott élelmiszerek és a kelet-közép-európaiak között.

Hazánkon kívül a V4 többi nemzete is érintett az európai élelmiszerpiac botrányában, ezért az év elején Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia felszólította az Európai Bizottságot, hogy törvényi úton lehetetlenítsék el a jelenlegi gyakorlatot.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint bár az Európai Unióban lassan halad az ügy, de „fontos, hogy ez a kérdés napirenden legyen,”, és mindenképpen előrelépésnek tekinti azt, hogy mára legalább azok is tudomásul vették, hogy létezik a probléma, akik korábban tagadták. Kitért a csehek kutatásaira is, melyek összecsengenek a Magyarországon végzett felmérésekkel.

A cél, hogy olyan jogszabály szülessen, amellyel meg lehet bírságolni a fogyasztókat megtévesztő cégeket. Az élelmiszer-biztonságot ma szigorú előírások garantálják a közösségben, ahogyan a márkabitorlást és a -hamisítást is következetesen szankcionálják. Meggyőződésünk, hogy a kettős minőségű élelmiszerek forgalmazása legalább ennyire káros..."

Mint mondta, jelenleg a nyári szezonális termékek minőségét hasonlítják össze a szakemberek a nyugati árukkal. Eltérő összetétel esetén mindenképp lépni fog a magyar kormány, ám mint fogalmazott

több megoldáson gondolkodunk, de a jogszabályalkotással megvárjuk Brüsszel döntését, ha dönt egyáltalán. Ehhez képest fogjuk a saját előírásainkat megalkotni. Ahogyan más területeken sem tűrjük a visszaéléseket, garantálhatom, hogy a magyar előírások kellően szigorúak lesznek ahhoz, hogy rend legyen az élelmiszerpiacon.” 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére