Fazekas: fel kell venni a kesztyût a selejt élelmiszerekkel
2017.07.15. 15:58
Fazekas Sándor Tiszaderzs önkormányzata és a Derzsi Szabadidős Egyesület által szervezett 9. Kárásznapon fontosnak nevezte, hogy az élelmiszerek nagy részét a magyar élelmiszeripar állítsa elő a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagokból. Hozzátette: mindez további munkahelyeket teremt és segíti a gazdák megélhetését is.
Azt szeretné elérni a kormány, hogy a magyar fogyasztók biztonságos, GMO-mentes, jó minőségű és egészséges élelmiszerekhez jussanak.
A kormány döntése értelmében egy komplex kampány indul, erősítve a minőségi termelés szabályozását – mondta a miniszter, fontosnak nevezve egy olyan minősítési rendszert, amely segíti az élelmiszerek közötti eligazodást. Bővítik és fejlesztik a hatósági szakértői munkát, az ellenőrzéseket, és támogatják az élelmiszerek megkülönböztetésére alkalmas önkéntesen alkalmazható eszközök, védjegyek elterjesztését – sorolta.
Szintén feladat az élelmiszerek S-QR kód védjegyének megtervezése és létrehozása. Ez lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel lehessen információkat gyűjteni az élelmiszerekről – mondta a miniszter. Később hozzátette: a következő időszakban kampányt indítanak a vásárlók tájékozottságának növelésére. Ezt szóróanyagok, kiadványok és képzések szolgálják majd. Az iskolai oktatásban pedig szerepet kap az élelmiszerek megismerése.
(MTI)