Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kötelezõ "újbeszél": az AP hírügynökség megtiltotta a migráns szó használatát az újságírók számára

Vincze Viktor Attila

2017.07.13. 17:58

Az Associated Press nevû amerikai hírügynökség az újságírók számára azt ajánlja, hogy csak a politikailag korrektnek tekintett kifejezéseket használják. A legújabb liberális elõírások szerint például most már tilos a migráns kifejezés használata, ami helyett azt kell mondani, hogy "azok akik az Európába jutásért küzdenek".
WASHINGTON, 17:58
 

Az Associated Press nevű amerikai hírügynökség az újságírók számára azt ajánlja, hogy csak a politikailag korrektnek tekintett kifejezéseket használják. A legújabb liberális előírások szerint például most már tilos a migráns kifejezés használata, ami helyett azt kell mondani, hogy "azok akik az Európába jutásért küzdenek". Az AP előírásai alapján tilos az iszlamista és terrorista kifejezések használata is, amelyek helyett inkább például a támadó szó használata az ildomos.

Az AP által az újságírók számára kiadott "Stíluskönyv" szerint tilos a terrorista vagy iszlamista kifejezések használata, amelyek helyett a militáns, a magányos farkas vagy a támadó szavak használandóak.

Az amerikai jobboldali sajtó által döbbenetesnek tartott módon a liberális hírügynökség azt tartja píszí nyelvhasználatnak a hírekben, ha az újságírók egyáltalán nem használják a migráns, avagy bevándorló kifejezést, de már a menekült kifejezés sem elfogadható.

Ezek helyett az "azok, akik az Európába jutásért küzdenek" vagy az Európába jutásért harcolók kifejezések használatát tartja követendőnek az amerikai médiacég.

A liberális médiafelfogás AP által könyvbe formázott "újbeszél" szótára szerint már az "illegális bevándorló" és a "papírok nélküli bevándorló" szóösszetételek sem használhatóak, csakúgy, mint ahogy az "idegen" kifejezés sem.

Az "éghajlat- vagy klímaváltozás-tagadók" kifejezések helyett a politikailag korrekt liberális megfogalmazás az: "azok az emberek, akik nem fogadják el az éghajlattudományt" vagy az, "akik elutasítják a klímaváltozás tudományát" szavak használata.

Érdekes nyelvhasználati előírások betartását javasolja az újságírók számára az AP az amerikai belpolitikával összefüggésben is.

Így például a hírügynökség nyelvi útmutatója arra utasítja az újságírókat, hogy a republikánusokat mindig a "jobboldali" megnevezéssel együtt említsék meg, míg a demokratákkal összefüggésben soha ne használják a "baloldali" határozószót.

Érdekes módon az AP szerint az újságírók jól tennék azt is, ha soha nem használnák a "vitatott" kifejezést a politikai témákkal kapcsolatban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére