Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

G20: Merkel nehézségekre számít, az EU példát mutatna a világnak

888.hu

2017.07.05. 20:28

Angela Merkel német kancellár nehéz tárgyalásokra számít, és nem tudja mi lesz a tárgyalások végkimenetele. Az Európai Unió részérõl az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke kilenc pontban foglalta össze az EU prioritásait a G20-csoport héten kezdõdõ, kétnapos hamburgi csúcstalálkozójára vonatkozóan.
HAMBURG, 20:28

Angela Merkel német kancellár nehéz tárgyalásokra számít, és nem tudja mi lesz a tárgyalások végkimenetele. Az Európai Unió részéről az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke kilenc pontban foglalta össze az EU prioritásait a G20-csoport héten kezdődő, kétnapos hamburgi csúcstalálkozójára vonatkozóan. 

A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport csúcstalálkozóját július 7. és 8. között tartják a németországi Hamburgban.

Németország kormányfője Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott megbeszélése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy szoros az együttműködés az előző soros elnök Kínával és a következő soros elnök Argentínával.

Remélem, hogy sikerül elkerülni néhány zátonyt, de nem tudom, hogy milyen lesz a végeredmény"

– fogalmazott Angela Merkel a pénteken kezdődő találkozóról, aki szerint 20 eltérő fejlettségű és más-más elképzelésekkel rendelkező tagot nem egyszerű összehozni.

Röviddel a kancellár sajtónyilatkozata után szóvivője, Steffen Seibert sajtótájékoztatón jelezte, hogy a G20-csúcs zárónyilatkozata még nincs készen, a szövegen dolgozó delegációk nehéz megbeszéléseket folytatnak. Azzal kapcsolatban, hogy német várakozások szerint főleg az éghajlatváltozás megfékezése és a szabadkereskedelem ügyében az Egyesült Államokkal támadt nézeteltérések akadályozhatják a kétnapos találkozó sikerét, a kormányszóvivő azt mondta, hogy a serpáknak – a csúcsértekezlet előkészítésén dolgozó diplomatáknak – nem csak egy G20-tag miatt van nehéz dolguk.

Angela Merkel a német soros elnökség feladatairól szólva egy csütörtökön megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte, hogy adottságként kell kezelni a csoport változatos összetételét, és a megállapodás lehetőségeinek kimunkálásán kell dolgozni, nem pedig azon, hogy szóba se álljanak egymással.
   

A világrend átalakulóban van, az erőviszonyok változnak, és a csúcstalálkozó megtartása önmagában véve is érték most, amikor oly nagy a párbeszéd-képtelenség".

Ugyanakkor a soros elnökségnek az is fontos feladata, hogy ne söpörjék a szőnyeg alá az ellentéteket, hanem nyíltan beszéljenek róluk. Ezért bölcsen járnak el a csoport európai tagjai, ha összefogják erejüket - tette hozzá a kancellár.

Németország mellett az Európai Unió is képviselteti magát Hamburgban, így a Bizottság és a Tanács elnöke is megszólalt

Jean-Claude Juncker, és Donald Tusk az Európai Unió állam- illetve kormányfői számára szerdán küldött közös levelükben hangsúlyozták, hogy a világban jelentkező viharos időszakban Európa szerepe és vezetőinek felelőssége nemzetközi szinten is egyre növekszik.

A brossúra szerint az unió minden eddiginél jobban, globális referenciaként szolgál mindazok számára, akik értékelik a liberális demokrácia és az emberi jogok, a szabad és tisztességes kereskedelem elveit, vagy a konkrét lépéseket a globális kihívások - például az éghajlatváltozás, a szegénység, a terrorizmus és az illegális migráció - kezelése érdekében.

Egy erős és határozott unió a legjobb módja annak, hogy megerősítsük értékeinket és érdekeinket, hogy támogassuk a szabályokon alapuló többoldalú rendszereket és biztosítsuk a polgárok védelmét és biztonságát"

- fogalmaztak.

A két uniós intézmény vezetője az uniós prioritásokat részletező közös levelükben 9 különböző területen határozta meg az EU célkitűzéseit. Kijelentették, a G20-aknak kulcsszerepe van abban, hogy a globális gazdaság mindenki számára előnyökkel járjon. Támogatni kell a nyitott és tisztességes szabályokon alapuló többoldalú kereskedelmi rendszer létrejöttét, bizonyítani kell, hogy az előremutató éghajlatváltozás elleni fellépés segíti a gazdasági növekedést és a javítja a foglalkoztatást.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére