Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha van kötelezettségszegési eljárás, ha nincs, a kvótarendszer ellentétes a józan ésszel

Pörge Béla

2017.06.12. 20:28

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfõn Varsóban Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatót.

Szijjártó Péter szerint a migráció témájában kristálytiszta a visegrádi egység, a kötelező kvótákról szóló, 2015-ben hozott döntés pedig megsértette az uniós szerződéseket.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Szlovákia korábban az Európai Bírósághoz fordult a kötelező kvóta ügyében, Lengyelország az ő oldalukon beavatkozott a perbe, Csehország pedig világossá tette, hogy nem vesz részt a menekültelosztási folyamatban.

A kötelező menekültelosztási kvóta Magyarország számára elfogadhatatlan"

— erősítette meg a magyar miniszter, majd hozzátette:

elfogadhatatlan, mert ellentétes a józan ésszel, elfogadhatatlan, mert végrehajthatatlan, és azért is, mert a kötelező kvótákról szóló döntés megsértette az uniós szerződéseket."

A migrációs politikánk és a kohéziós források esetleges összekötését pedig szimpla zsarolásnak tartjuk — fogalmazott Szijjártó Péter, kifejtve, hogy nem lehet zsarolni egyetlen európai tagországot sem azzal, hogy a szerződések szerint neki járó összegről politikai alapon döntsék el, hogy jár-e vagy sem.

Az Európai Bizottság bejelentését firtató kérdésre - hogy a testület már ezen a héten kötelezettségszegési eljárást indítana azon uniós tagállamok ellen, amelyek nem fogadtak be migránsokat a kötelező kvóta keretében - a magyar miniszter úgy válaszolt:

az EB kifogásai nem jogi, hanem politikai jellegűek, és a magyar, illetve a lengyel kormány meggyengítését célozzák"

— idézi Szijjártó Pétert az MTI.

A lengyel és a magyar külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a brüsszeli testület gyakran túllépi a hatáskörét, sokszor politikai eszköznek bizonyul egyes országok politikai helyreigazítása tekintetében. Az EB magatartását ez ügyben Waszczykowski is zsarolásnak nevezte.

Varsó nem egyezik bele abba, hogy az uniós források megvonásával büntessék a menekülteket be nem fogadó tagállamokat. A két kérdést nem lehet összekapcsolni, hiszen az uniós támogatást az alapszerződésekben rögzítették"

— mondta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére