Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A csíkszeredai magyarok nem hagyják annyiban a zászlók miatti cseszegetést

Forisek Ádám

2017.06.09. 09:28

Ügyvédi segítséggel küzd tovább a csíkszeredai önkormányzat a városháza homlokzatára kitûzött székely zászló eltávolíttatása ellen, ugyanis több joghézag is szerepel a jogerõs ítéletben.
CSÍKSZEREDA, 09:28

Ügyvédi segítséggel küzd tovább a csíkszeredai önkormányzat a városháza homlokzatára kitűzött székely zászló eltávolíttatása ellen, ugyanis több joghézag is szerepel a jogerős ítéletben.

A két pert – amelyet a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (DEC) indított a városvezetés ellen – Májai László csíkszeredai ügyvéd vette át. Csütörtök délben személyesen ismertette a két ügy jelen állását a sajtóval.

Megérkezett a hivatalhoz két felszólítás, miszerint […] el kell távolítani a székely zászlót a városháza homlokzatáról. A másik végzés szerint pedig a város zászlóját kell levenni. Utóbbinak a leírását is megadják, a székely zászlónál nem adnak semmilyen meghatározást.”

– mondta a jogi képviselő, aki aztán kifejtette, hogy milyen támadható részei vannak a két ítéletnek.

Egyrészről az ADEC államigazgatási eljárásként indította a pert, holott ez egyszerű polgári eljárás, hiszen egy konkrét tárgy eltávolítását kérik. Az államigazgatási eljárásnak külön törvényes keretei vannak.

A másik probléma […] hogy nem foglalták bele a megyei törvényszék rendelkező részét, mégpedig azt, hogy el kell távolítani a zászlókat. Ez nincs benne sem a kérésben, sem a felszólításban.”

További kibúvót jelenthet, hogy a székely zászlónak nincs jogi besorolása.

A periratban a székely zászlót „steag" jelzővel illetik, ami különbözik a „drapel” fogalmától: csak ez utóbbi jelenti ugyanis egy ország zászlaját. A székely zászló nem egy másik állam zászlaja, tehát a Romániában hatályos zászlótörvény sem vonatkozik rá.

Az ügy átvételekor már megszületett a két végleges ítélet, ezért rendkívüli fellebbezést kellett megfogalmazni. A fellebbezésben megfogalmazott érvekkel támadják most az ítéletet a csíkszeredaiak. 

(Maszol)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére