Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Errõl nem késett le egy kicsit Svédország?

Nagy Gábor

2017.06.07. 20:45

Anders Ygeman svéd belügyminiszter szerdán közölte: a közelmúlt terrortámadásaira válaszolván a kormány szigorítja a terrorizmus elleni törvényeket, ugyanis a kormányzó balközépnek sikerült megállapodásra jutnia a legfõbb ellenzéki pártokkal.
STOCKHOLM, 20:45

Anders Ygeman svéd belügyminiszter szerdán közölte: a közelmúlt terrortámadásaira válaszolván a kormány szigorítja a terrorizmus elleni törvényeket, ugyanis a kormányzó balközépnek sikerült megállapodásra jutnia a legfőbb ellenzéki pártokkal.

Svédországban kezdik belátni, hogy a terrorizmus elleni harc nem gyerekjáték. A belügyi tárcavezető szerdai bejelentése már egy folyamat része, amelyet az áprilisi, stockholmi gázolásos merénylet után még inkább felgyorsítottak.

A mostani döntés értelmében a lehetséges fenyegetést jelentő személyeket fokozottabban ellenőrizhetik a hatóságok, a biztonsági szervek között szorosabb információmegosztást várnak el, és az olyan nyilvános helyszíneken – mint például a stadionok – megnövelik a biztonsági személyzetek létszámát. Mindemellett az új intézkedések nagyobb hatáskörökkel ruházzák fel a rendőrség és a biztonsági szolgálatok tagjait, valamint a civilek védelmében a hatóságok különböző fizikai akadályokat is kihelyezhetnek a közterületeken.

A miniszter azt is elmondta, hogy a törvényhozás gyorsított eljárásban fogja tárgyalni azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében bűncselekménynek minősül bármilyen terrorszervezetnek tartott csoport tagjának lenni Svédországban.

A skandináv országban 2010 óta számít büntetendőnek, ha valaki terrorszervezet számára toboroz tagokat, vagy bújt fel másokat terrorcselekmények elkövetésére. Ezt a törvényt pedig tavaly egészítették ki azzal a tilalommal, amelynek értelmében illegálisnak számít az, ha valaki azért utazik külföldre, hogy ott egy szervezet oldalán harcoljon, vagy katonai kiképzésben részesüljön, illetve azokat is bünteti, akik az ilyen utakat finanszírozzák. Ennek érdekében a kormány tavaly a svéd útlevelekről szóló törvényt is szigorította.

Az új intézkedésekhez a parlament jóváhagyása is szükséges, amely azonban jelen esetben formálisnak mondható, hiszen mind a kormány, mind az ellenzék egyetért az intézkedések bevezetésében.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére