Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy pofon vár Martin Schulzra

Pörge Béla

2017.05.05. 22:28

Hétvégén tartományi parlamenti választásokat tartanak Schleswig-Holstein tartományban, ahol jelenleg az SPD kormányoz, de a felmérések szerint vereséget szenvedhet Schulz pártja.
KIEL,

Hétvégén tartományi parlamenti választásokat tartanak Schleswig-Holstein tartományban, ahol jelenleg az SPD kormányoz, de a felmérések szerint vereséget szenvedhet Schulz pártja.

A közvélemény-kutatási adatok alapján az is előfordulhat, hogy az SPD egy ciklus után távozik a hatalomból.

Az SPD országos szinten több, mint egy évtizedig tartó népszerűségi hullámvölgy után 2017 elején Martin Schulz színre lépésével erősödésnek indult. Támogatottsága a 20-23 százalékos szintről 30 százalék fölé emelkedett, miután az Európai Parlament volt elnöke átvette a párt vezetését. Azonban a "Schulz-hatás" tavaszra gyengülni kezdett, így a legnagyobb vetélytárs, az Angela Merkel vezette jobbközép CDU márciusban fölényesen megnyerte a Saar-vidéken tartott Landtag-választást, és az SPD országos támogatottsága 30 százalék alá süllyedt. Az év eleje óta hasonló folyamat ment végbe az ország legészakibb fekvésű tartományban, Schleswig-Holsteinban, ahol 2012 óta az SPD, a Zöldek és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW koalíciója kormányoz — írja az MTI.

Az SPD márciusban még 33 százalékon állt, a CDU pedig 27 százalékon. A vasárnapi választás előtti utolsó mérések szerint fordulat történt, a CDU a szavazatok 32-33 százalékára számíthat, az SPD a szavazatok 29-31 százalékát szerezheti meg.

A kieli Landtag harmadik számú erejét ismét a Zöldek adhatják, a párt stabilan 12 százalékon áll. Utánuk a liberális FDP végezhet a szavazatok 10-11 százalékával. Az Alternatíva Németországnak (AfD) átlépheti az 5 százalékos bejutási küszöböt, a felmérések alapján 6 százalékon végezhet. A Baloldal (Die Linke) várhatóan megint nem éri el a bejutási küszöböt, 4,5 százalékon áll. Az SSW-re nemzeti kisebbségi pártként nem vonatkozik a bejutási küszöb, a szavazatok 3 százalékával folytathatja tevékenységét a tartományi gyűlésben.

A Landtag-választáson most először 18 év helyett 16 év a részvétel alsó korhatára. A fiatalokkal együtt 2,3 millióan voksolhatnak a mintegy 2600 választókörben, reggel 8 órától este 18 óráig. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény éjfél előtt várható.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére