Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Májusban minden NATO-tagállamnak meg kell erõsítenie a katonai kiadásaira tett vállalásait

Vincze Viktor Attila

2017.05.03. 20:58

A NATO fõtitkárának az Európai Parlament (EP) bizottságai elõtt tett bejelentése szerint a NATO a május 25-re tervezett brüsszeli csúcstalálkozóra azt várja el a katonai szövetség tagállamaitól, hogy erõsítsék meg NATO felé tett vállalásaikat. A tagállamoknak ez alapján be kell majd számolniuk arról is, hogy országuk miként tesz eleget a GDP két százalékának az elérésére vonatkozó katonai kiadási kötelezettségnek 2024-ig.
BRÜSSZEL, 20:58

A NATO főtitkárának az Európai Parlament (EP) bizottságai előtt tett bejelentése szerint a NATO a május 25-re tervezett brüsszeli csúcstalálkozóra azt várja el a katonai szövetség tagállamaitól, hogy erősítsék meg NATO felé tett vállalásaikat.  A tagállamoknak ez alapján be kell majd számolniuk arról is, hogy országuk miként tesz eleget a GDP két százalékának az elérésére vonatkozó katonai kiadási kötelezettségnek 2024-ig.

Kiemelt fontosságú a május 25-ei brüsszeli NATO-csúcstalálkozó 

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi, valamint biztonsági és védelmi bizottságai előtt tartott beszédében elmondta, hogy a május 25-re tervezett brüsszeli NATO-csúcstalálkozó rövid, de kiemelten fontos találkozó lesz.

Nemcsak azért, mert első ízben vesz részt rajta az Egyesült Államok és Franciaország új elnöke, hanem azért is, mert erős üzenetet hordoz a transzatlanti együttműködésről, az egységről és a megoldásokról.

A találkozó jelentősége abban áll, hogy a tagországok megerősítik a méltányos költségterhek viselésére vonatkozó vállalásaikat és a terrorizmus elleni harc melletti elkötelezettségüket.

A főtitkár hangsúlyozta, az Európai Unió és a NATO katonai képességeinek összehangolásával megvan az a kapacitás, amely hatékony fellépést képes biztosítani a terrorista csoportok felszámolásához. Hozzátette: a NATO kész választ adni a terrorizmus kérdésére, amely elsősorban a katonai jelenlét növelését és a beavatkozás lehetőségét jelenti.

2024-ig jobban össze kell hangolni a NATO-tagállamok védelmi kiadásait

Kiemelt fontosságú az európai védelem megteremtése, amelynek megléte erős NATO-hoz vezet, ez pedig Európa mellett az Egyesült Államok érdeke is – mondta el Stoltenberg, aki ugyanakkor aláhúzta, hogy az Európai Unió azon tagállamai, amelyek a NATO-nak is tagjai, megerősítették együttműködésüket a katonai szövetséggel azáltal, hogy védelmi kiadásaik növelése mellett döntöttek.

A katonai szövetség jó úton halad, hogy a két évvel ezelőtt meghatározott kétszázalékos védelmi kiadásokra vonatkozó vállalások 2024-ig teljesíthetőek legyenek.

Kiemelte, nemcsak több pénzt kell költeni a védelemre, hanem hatékonyan kell elkölteni azokat a forrásokat, amelyhez az európai és NATO-erőforrások összehangolására van szükség. Együttműködés egyebek mellett a gyorsaságban, a hatékonyságban, az információgyűjtésben, a jelenlét és a gyakorlatok számának növelésében rejlik – tette hozzá.

Lengyelország és Románia korábban már vásárolt az USA-tól F-16-os vadászgépeket, a legfrissebb hírek szerint pedig hamarosan mindkét ország nagy értékű, Patriot közép- és nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket is vesz majd az amerikai partnertől. 
Törökország kulcsfontosságú NATO-szövetséges

Törökországgal kapcsolatban úgy vélekedett, Ankara stratégiai partner a közel-keleti régió stabilitása szempontjából, fontos szövetséges az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen vívott küzdelemben, továbbá kulcsfontosságú partner a migráció kezelése terén is.

Kijelentette, az ország területén múlt évben elkövetett terrortámadások és a sikertelen puccskísérletet követően segíteni kell Törökország stabilizálását és meg kell teremteni a polgárok biztonságát. A főtitkár hangsúlyozta, mivel a Krím bekebelezését követően Oroszország tovább növelte jelenlétét a Fekete-tengeri térségben, az Ankarával ápolt jó viszony fenntartása elengedhetetlen úgy a katonai szövetség, mint az Európai Unió számára.

A sikertelen puccskísérletet követően bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, a NATO-nak szilárd alapértékei vannak, amelyek betartását Törökország esetében is megköveteli a szövetség.

Párbeszéd és erőfelvonultatás Oroszországgal szemben 

Oroszország vonatkozásában elmondta, a katonai szövetség a párbeszédre és a konfliktus megelőzésére törekszik a Moszkvával ápolt kapcsolatokban. Kiemelte, nincs ellentmondás az erős védelem kiépítése és a párbeszéd fokozása között. A NATO stabilitása adja az alapot ahhoz, hogy sikeres párbeszédet lehessen folytatni Moszkvával – tette hozzá.

Az elmúlt két évben már 5 új, állandó NATO-bázist telepített a nyugati katonai szövetség Oroszország határai mellé. AZ USA hadserege a jelenlegi térségbeli folyamatos gyakorlatozás mellett fokozni fogja a tervei szerint a saját egységeit érintő, állandó és megerősített katonai jelenlétet is. 2017. júniustól szolgáltba áll egy vegyes összetételű,  4 ezer fős baltikumi NATO kontingens is. A balti országokban és Lengyelországban állomásozó 4 NATO zászlóalj munkájában részt vesz a Magyar Honvédség is, 150 fővel .
A kiberbiztonság megtartása kiemelt feladat

Stoltenberg elmondta azt is, hogy egyre gyakoribb és egyre veszélyesebb kiber- és hibrid fenyegetettségnek vannak kitéve mind a NATO-tagországok, mind a szövetség központi rendszerei.

A főtitkár aláhúzta, a szövetség semmilyen kibertámadásban nem vesz részt, csak a védekezést erősíti, mivel a tengeri, a szárazföldi és a légi fenyegetettség mellett a kibertámadás jelent egyre nagyobb veszélyt a biztonság szempontjából. Ezért a NATO megemelte kiberbiztonsági kiadásait – tette hozzá.

 
 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére