6,5 tonna undorító húst foglalt le a NÉBIH húsvét elõtt
2017.04.06. 11:41
Nagyon vigyázzatok a húsvéti sonka beszerzésekor: egy héttel az ünnep előtt 6,5 tonna romlott húst foglalt le a NÉBIH egy undorító üzemben.
A hatóság munkatársai egy fővárosi húsüzlethez kapcsolódó egységben tartottak ellenőrzést, amely során számos higiéniai problémát is találtak:
A termékek jellegének megfelelő elkülönített tárolást sem biztosították minden esetben, valamint az eszközfertőtlenítő nem működött. Az ellenőrzés idején a húsok bontására használt helyiségben, a maximálisan megengedett 12°C helyett, 15°C volt. A dolgozók részére kialakított öltöző és szociális helyiség szintén koszos volt, továbbá hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei.
Az egységben a termékek készítésekor, az előírásoktól eltérően, fagyasztott alapanyagokat is felhasználtak. Az ellenőrök 55 tétel, jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert (sonkát, kolbászt, pácolt félkész termékeket) foglaltak le, összesen mintegy 6 500 kg mennyiségben. Az egységből fővárosi és Pest megyei húsüzletekbe, valamint hétvégi piacokra szállítottak.
A Cinkotai Húsüzem milliós nagyságrendű bírságra számíthat.