Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb liberális bíró tett keresztbe Trumpnak

Pörge Béla

2017.03.16. 09:28

Egy hawaii szövetségi bíró szerdán este felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök második rendeletét, amely átmenetileg korlátozná a beutazást az Egyesült Államokba egyes országokból.
HONOLULU, 9:28

Egy hawaii szövetségi bíró szerdán este felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök második rendeletét, amely átmenetileg korlátozná a beutazást az Egyesült Államokba egyes országokból.

Derrick Watson szövetségi bíró pár órával azelőtt döntött a felfüggesztésről, hogy a rendelet csütörtökön életbe lépett volna — írja az MTI.

A bíró azt követően tette közzé döntését, hogy két órán keresztül hallgatta a rendelet felfüggesztését kérő hawaii fél érvelését. A keresetet a Honoluluban élő, szír gyökerű, de amerikai családapa, Iszmail Elszik nyújtotta be, mondván, hogy az elnöki rendelet miatt Szíriában élő anyósa nem tudja majd meglátogatni a családot.

Derrick Watson bíró 43 oldalas indoklásában megkérdőjelezte a kormányzat érvelésének megalapozottságát, és kétségbe vonta, hogy az elnöki rendelet kiadását nemzetbiztonsági aggodalmak indokolják. Egyúttal leszögezte azt is, hogy a rendelet életbe lépése Hawaiinak anyagi károkat okozna, mert turisták és diákok elől is elzárná a beutazás lehetőségét.

Watson szövetségi bírót még az előző elnök, a demokrata Barack Obama nevezte ki.

A Tennessee államban lévő Nashville városában nagygyűlést tartó Donald Trump azonnal reagált, a bírói hatalommal elkövetett példátlan visszaélésnek minősítette a szerinte elhibázott döntést.

Harcolni fogunk a végsőkig (...) Ha kell, a legfelsőbb bíróságig is elmegyünk"

— fogalmazott Trump, majd hozzátette:

az alkotmány felhatalmazást ad az elnöknek a bevándorlás felfüggesztésére, ha úgy ítéli meg, hogy a nemzet biztonsága ezt követeli. Jeffrey Wall, a kormány jogi képviselője első nyilatkozatában leszögezte: a honolului bíró döntése nem terjed ki az elnöki rendelet egészére, hanem csupán a perkérelmet benyújtó család ügyének rendezésére érvényes.

Az Egyesült Államok hat másik állama (Washington, Oregon, Kalifornia, Massachusetts, New York és Maryland) szintén azzal próbálkozik, hogy leállíttassa a vitatott elnöki rendeletet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére