Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Obama az utolsó hivatali évében 36 millió dollárt tapsolt el pereskedésre

Bokor Gábor

2017.03.14. 21:28

Barack Obama korábbi amerikai elnök elképesztõen sok pénzt áldozott a sajtó elleni dzsihádra. Elnökségének utolsó évében az AP hírügynökség szerint 36 millió dollárt, azaz tízmilliárd forintnyi összeget költött el pereskedésre.
WASHINGTON, 21:28

Barack Obama korábbi amerikai elnök elképesztően sok pénzt áldozott a sajtó elleni dzsihádra. Elnökségének utolsó évében az AP hírügynökség szerint 36 millió dollárt, azaz tízmilliárd forintnyi összeget költött el pereskedésre.

Elég drága mulatság volt Barack Obama amerikai elnök éve, hiszen az államkasszából több mint 36 millió dollárt áldozott csak arra, hogy az elvesztett bírósági ítéletekre költsön. Több lap, portál és hírügynökség, köztük az AP azért perelte be a kormányzatot, mert az információkat tartott vissza.

Az Egyesült Államokban törvényi szabály van arra, hogy a sajtó képviselői és az állampolgárok  hozzáférhessenek a közérdekű információkhoz. Ennek ellenére az Obama-kormányzat sorra utasította vissza azokat a kéréseket, melyek a közhasznú információk nyilvánosságra hozatalára vonatkoztak. Érveik közt volt az, hogy a dokumentumokat nem őrizték meg, majd amikor pereket helyeztek kilátásba ellene, jelentős összegeket fordított közpénzekből a perköltségekre – írja az MTI.

Volt olyan, hogy bár az információkat kiadták, azonban pénzt kértek az állampolgároktól és az újságíróktól a fénymásolatokért. A perek több mint egyharmadában a kormányzat elismerte, hogy tévedett, amikor visszautasította a kért információk kiadását.

Hétfőn sikerült megegyeznie a hírügynökségnek a külügyminisztériummal. Még 2015-ben a portál információkat kért Hillary Clinton külügyminiszteri tevékenységének egyes részleteiről, ám a tárca az adatokat sorozatosan, mindig más-más indokkal nem adta ki. A hétfői megállapodás értelmében a külügyminisztérium fedezi a hírügynökség perköltségeit, s ezzel lezárják az ügyet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére