Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jogosan fordították vissza a török külügyminiszter gépét a hollandok

Sümeghi Lóránt

2017.03.12. 18:28

Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint "jogelvbe valószínûleg ütközik, de jogszabályba nem", hogy nem engedték leszállni szombaton Hollandiában a török külügyminiszter repülõgépét.

Tóth Norbertet vasárnap az M1 aktuális csatornán kérdezték azzal kapcsolatban, hogy Hollandia visszavonta a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert Hollandiába szállító repülőgép leszállási engedélyét. A nemzetközi jogász szerint

az államok közötti baráti kapcsolatok elvét valószínűleg sérti, de konkrét jogszabályt nem."

Tóth Norbert elmondta szakértői véleményét arról is, hogy a Velencei Bizottság pénteki nyilatkozatában úgy foglalt állást, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló török alkotmánymódosítási javaslat veszélyes visszalépés a demokrácia útján. A nemzetközi jogász jelezte, hogy nem önmagában az elnöki rendszer bevezetésének tervét kritizálták, hiszen ilyen sok országban van, hanem azt, hogy a javaslat nagyon erős végrehajtó hatalmat adna az elnöknek, ezzel párhuzamosan gyengítené a parlamentet, valamelyest gyengítené az igazságszolgáltatást és a hadsereget is.

Utóbbit ugyanakkor Tóth Norbert a tavalyi puccskísérlet miatt érthető törekvésnek nevezte.

Álláspontja szerint a javaslat legproblémásabb része, hogy ezzel az elnök szinte bármikor feloszlathatja a parlamentet. Ismeretes, Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az elnöki rendszer bevezetéséről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére