Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rájár a rúd Francois Fillonra: bukhat a francia jobbközép

Horváth József György

2017.03.04. 21:28

Egyre többen hátrálnak ki a francia jobbközép elnökjelölt mögül. Hétfõn pártjának politikai bizottsága vizsgálja a kialakult helyzetet.
PÁRIZS, 21:28

Egyre többen hátrálnak ki a francia jobbközép elnökjelölt mögül. Hétfőn pártjának politikai bizottsága vizsgálja a kialakult helyzetet.

Ötven nappal az elnökválasztás első fordulója előtt a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti állásai miatt eljárás alá került konzervatív elnökjelöltet egyre többen kérik visszalépésre, de erre ő eddig nem volt hajlandó. Pénteken este aztán jött a hideg zuhany.

A Köztársaságiakkal (Les Républicains) együttműködő és egy politikai családot alkotó UDI (függetlenek és demokraták uniója) elnöke, Jean-Cristophe Lagarde pénteken ünnepélyesen arra kérte Fillon pártját, hogy hátráljanak ki a jelölt mögül, és nevezzenek ki egy új elnökjelöltet, hogy a jobbközépnek esélye legyen az elnökválasztásokon. A centrista UDI úgy döntött kihátrál Fillon mögül és nem támogatja tovább a politikust jelöltként. Ezzel veszélybe került a jobboldalon megköttetett választási szövetség is, hiszen egyre többen lázonganak Fillon ellen.

A péntek este még megdöbbentőbb fordulatot hozott azzal, hogy Fillon kampányigazgatója Patrick Stefanini is benyújtotta lemondását. Helyét Vincent Chriqui veszi át hétfőtől. A Le Journal du Dimanche nevű lap nyilvánosságra hozta a lemondott kampányigazgató levelét is, melyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti állásai miatt ügyészségi eljárás alá került Fillon nem lép vissza az elnökjelöltségtől, ahogy azt ő is tanácsolta neki.

Fillon botránya mögött sokan Alain Juppé kezét sejtik, aki sok elemző szerint nem tudta megemészteni előválasztási vereségét Fillonnal szemben. Az agg politikus sokak szerint így próbálja elérni, hogy pártja Fillon félreállításával őt jelölje a jobboldal és a centrum elnökjelöltjének.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Fillon mindössze 19 százalékot érne el az elnökválasztás első fordulójában, így nem jutna be a második körbe. Ha a politikus visszalépne, akkor a novemberi előválasztás második helyezettje, Alain Juppé venné át a helyét. A jelenlegi állás szerint Juppé 26,5 százalékot kaphatna az első fordulóban, és a 25 százalékot elérő Macronnal együtt jutna be a második fordulóba, míg Marine Le Pen 24 százalékkal a harmadik helyre szorulna vissza.

Ma, azaz szombaton Fillon (aki ma ünnepeli 63. születésnapját) szenvedélyes beszédet mondott a civil szféra képviselői előtt, ahol megerősítette híveit abban, hogy nem lép vissza a jelöltségtől. Beszéde közben aztán jött az újabb hideg zuhany: huszonnégy órával előre hozta az eredetileg keddre tervezett rendkívüli ülését a Köztársaságiak politikai vezetése a Francois Fillon körül kialakult helyzet értékelésére. A tanácskozást Bernard Accoyer, a párt főtitkára és Gérard Larcher, a politikai bizottság és a szenátus elnöke hívta össze. Mindketten Fillonhoz közel álló politikusoknak számítanak.

A párt vezetői szerint a kialakult politikai helyzetre való tekintettel sürgősen meg kell vitatni a Fillon körüli helyzetet. A politikai bizottságot egyébként maga Francois Fillon hívta életre, miután tavaly novemberben megnyerte a párt elnökjelölt-állító előválasztását.

A Libération nevű baloldali napilap számlálóján a Fillonnal szerda óta szembefordult jobboldali képviselők száma szombat estig elérte a 207-et.

A jobboldali politikusok azóta hagyják el a kampánystábot, amióta Fillon maga jelentette be, hogy vádemelés céljából március 15-re beidézték a vizsgálóbírók. Politikustársai elsősorban azt kifogásolják, hogy január 26-án a legnézettebb tévéhíradó élő adásában Fillon maga ígérte meg, hogy amennyiben eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől, ezért a jobboldal hitelessége múlik az adott szaván. Szerdán viszont már azt mondta: meg fog jelenni az idézésen, de nem enged, nem lép vissza. A jelölt "politikai gyilkosságnak" nevezte az ellene folyó eljárást, és ismét tagadta a vádakat.

Ne hagyjátok, hogy elvegyék tőletek a választást, ellenállásra kérlek titeket, sőt még többre, kérlek, hogy gyertek velem!"

- mondta Francois Fillon a Twitteren péntek este közzétett videóban, amelyben arra kéri híveit, hogy nagy számban vegyenek részt a vasárnapi támogató nagygyűlésen. A részvétel mutathatja meg, hogy Fillonnak sikerül-e mozgósítania választóit. A rendezvényre mintegy 50 ezer embert várnak a szervezők, akik a francia hírtelevízió tudósításai szerint buszokkal szállítják vidékről Párizsba a jelölt mellett kiálló aktivistákat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére