Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Juncker brutális sarcot vetne ki a britekre a Brexit miatt

888.hu

2017.02.26. 18:28

Néhány EU-tag, például Németország, Olaszország, Franciaország és Csehország kifejezte egyetértését azzal az európai bizottsági tervvel kapcsolatban, amely szerint Nagy-Britanniának nagy összegû kompenzációt kell fizetnie az EU-ból való kilépésért. Egyre inkább úgy tûnik, hogy meg fogják sarcolni a briteket.
BRÜSSZEL, 16:58

Néhány EU-tag, például Németország, Olaszország, Franciaország és Csehország kifejezte egyetértését azzal az európai bizottsági tervvel kapcsolatban, amely szerint Nagy-Britanniának nagy összegű kompenzációt kell fizetnie az EU-ból való kilépésért. Egyre inkább úgy tűnik, hogy meg fogják sarcolni a briteket.

Bernard Cazeneuve francia külügyminiszter, Sandro Gozi olasz külügyminiszter és több magas rangú német diplomata is egyetértett a javaslattal. Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy Nagy-Britanniának az EU-ból való kiválása esetén még azelőtt súlyos pénzeket kell fizetnie Brüsszelnek, hogy a Brexit-tárgyalások egyáltalán megkezdődnének – adta hírül a Financial Times.

A kilépésről szóló tárgyalások előtti kompenzációs tárgyalások megkezdését a cseh törvényhozók is támogatták.

Az osztrák kancellár, Christian Kern csütörtökön arról beszélt a Bloombergnek adott interjújában, hogy a britek számára költséges dolog lesz a kilépés, ugyanis sok finanszírozási kötelezettségük van.

A teljes összeg 60 milliárd euróra rúg, ezt az Európai Bizottság számolta ki, és ennek a visszafizetése is tárgyalások részét képezi majd"

– jelentette ki Kern.

A héten korábban Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is bejelentette, hogy kompenzációért folyamodik a britekhez, ugyanis a brit kormánynak számos olyan pénzügyi kötelezettsége van, amelyekről már megállapodás született, ám azt nem tudnák befizetni a közös kasszába, amennyiben kilépnek az EU-ból.

Egyelőre még viták folynak a pontos összegről. A kompenzáció mértékét legkorábban a tárgyalások kezdetén hozzák nyilvánosságra, várhatóan márciusban. Sajtóértesülések szerint az összeg meghaladhatja a 75 milliárd eurót is, amelyet 2023-ig kellene befizetni a briteknek, részletekben.

A The Guardiannek a héten nyilatkozó magas rangú uniós tisztviselő szerint a kompenzáció mértéke akár 80 milliárd euró is lehet.

A Brüsszel által benyújtott számla többféle költségből tevődik össze. Először is ott vannak az olyan projektek és programok, amelyek finanszírozásáról az EU már megállapodott a brit kormánnyal. Továbbá az EU-s intézmények felszámolását, átköltöztetését és a személyzet költségeit (például az elszállásolás költségeit) is a briteknek kell állniuk. A két legnagyobb londoni székhelyű EU-s szervezet, az Európai Gyógyszeripari Ügynökség, valamint az Európai Bankfelügyelet költözéssel kapcsolatos minden költségét is a briteknek kell állniuk.

Az biztos, hogy a britek megsarcolása korántsem eldöntött ügy. A The Times egyik keddi cikke szerint Németország még fontolgatja, hogy megállítja a Bizottságot a számla benyújtásában. A hét elején a The Telegraph című brit lap is arról számolt be, hogy a szereplők megosztottak a kérdésben és egyelőre nem jutottak dűlőre abban a kérdésben, hogy pontosan milyen költségek legyenek megtalálhatóak a benyújtandó számlában.

A helyzet a hét eleje óta megváltozott, azonban sajtóértesülések szerint Brüsszelt aggasztja, hogy egy ilyen kompenzációt London provokációként fogna fel, és ez botrányhoz vezetne.

Az EU-tagok és a Bizottság álláspontja változhat még ebben a kérdésben az elkövetkező hetekben, ám az kedvezőtlen jel lehet a briteknek, hogy a hét elején még a különböző szereplők különböző állásponton voltak, ám ez egységesen a sarc kiszabása melletti kiállásra változott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére