Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Öngól? Alaptörvény-ellenes az LMP népszavazási kezdeményezése

888.hu

2017.02.25. 09:28

Szél Bernadett az LMP társelnöke pénteken közölte, hogy pártja népszavazási kezdeményezést nyújt be a paksi bõvítés kapcsán a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ez az akció azonban teljesen értelmetlen, minden bizonnyal csupán szeretnének sivalkodni egy jót a kérdés elkaszálása után.

Nemrég azt gondoltuk, hogy az LMP nem tudja überelni azt a kezdeményezését, hogy Magyarország fogadja be Edward Snowdent. Végül sikerült: az LMP népszavazást kezdeményez a paksi bővítés ügyében.

Az LMP által népszavazásra bocsátani tervezett kérdés úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?"

A lépés azért meglepő, mert számos jogász dolgozik az LMP-ben, és nekik tudniuk kéne, hogy a párt ezzel a kérdéssel még az aláírásgyűjtésbe sem fog tudni belekezdeni. Persze legalább lehet sivalkodni, amikor elkaszálják a kérdést.

De nézzük, hogy miért van halálra ítélve a kezdeményezés. A kérdés jogi hátteréről Alapjogokért Központ nyújtott tájékoztatás.

Az LMP által kezdeményezett népszavazás nemzetközi szerződésre, illetve abból fakadó kötelezettségre vonatkozik, ezért az Alaptörvényben rögzített jogszabályok szerint ilyen kérdésben népszavazás nem tartható. Baloldali olvasóinknak megnyugvást nyújthat a tudat, hogy a korábbi Alkotmányban is megtalálható volt ez a szabály.

A paksi beruházásról és bővítésről kétoldalú, magyar-orosz nemzetközi egyezmények szólnak, melyeket az Országgyűlés törvény formájában a magyar jogrend részévé is
tett. Ennek kapcsán az Alkotmánybíróság korábban megállapította, hogy nem csak olyan kérdés nem bocsátható népszavazásra, amely hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségre vonatkozik, hanem olyan sem, mely az e kötelezettséget is tartalmazó törvények tartalmára vonatkozna. Az LMP kérdése tehát kétszeresen is "fennakad" az alkotmányossági rostán, ugyanis szembemegy úgy a nemzetközi kötelezettséggel, mind az azt tartalmazó magyar törvényekkel – áll az Alapjogokért Központ közleményében.

Bár a vonatkozó LMP-s kérdés látszólag általánosságban csak arra vonatkozik, hogy a jelenlegi kapacitásoknál nagyobb kapacitással működő atomerőmű ne legyen üzembe helyezhető, ez közvetlen összefüggésben van fentiekkel. A kapacitásbővítés csak akkor lenne elkerülhet, ha Magyarország felmondaná a hatályos nemzetközi szerződéseket, vagy tartalmukat megváltoztatná. Ezt azonban az AB gyakorlata szerint ugyanúgy tilos referendum útján kezdeményezni – véleményezte a kezdeményezést az Alapjogokért Központ.

Szóval az LMP-nek nem érdemes megvárni az NVB döntését, indulhat a sivalkodás.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére