Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Le Pen, a francia Trump

Bertha László

2017.02.24. 16:28

A közelgõ francia választások kapcsán ír Marine Le Pen politikai karakterérõl és esélyeirõl John Moody, az amerikai Fox News szerkesztõje és publicistája. Moody szerint számos hasonlóság van az amerikai elnök és a francia elnökjelölt között.
A közelgő francia választások kapcsán ír Marine Le Pen politikai karakteréről és esélyeiről John Moody, az amerikai Fox News szerkesztője és publicistája. Moody szerint számos hasonlóság van az amerikai elnök és a francia elnökjelölt között.

Franciaország tavasszal új elnököt választ; a kétfordulós választási procedúra évtizedek óta a szocialisták és a republikánusok közötti választást jelentette. Ebben az évben azonban egy harmadik jelölt szabta meg az irányt a bizonytalanságban lévő országnak. A Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen bevándorlás- és Európai Unió-ellenes, „szégyentelenül” populista kampányt folytat.

És igen, azt leszámítva, hogy nő és nem milliárdos, könnyedén nevezhetnénk őt a francia Donald Trumpnak”

írja John Moody.

A szerző szerint nem véletlen, hogy követőit „elfelejtett” franciáknak nevezi, valamint a munkahelyek és a jólét visszaállítását ígéri számukra. Le Pen győzelmi esélyeit csekélynek tartják, ahogyan az Trump esetében is történt. A retorikája sokaknak heves és támadó, akárcsak az amerikai elnöké. Nincs tekintettel a politikai magatartás hagyományos szabályaira, támogatói fanatikusok, ellenfelei és a sajtó pedig ki nem állhatja.

John Moody azonban megjegyzi, hogy Le Pen unortodox stílusa ellenére mégis vezeti a közvélemény-kutatásokat az április 23-i első fordulót megelőzően. Ha a Nemzeti Front jelöltje bejön az első vagy második helyre, akkor májusban folytathatja a küzdelmet egy szocialista vagy egy republikánus jelölt ellen, akik közül a felmérések szerint az egyik kiütheti őt.

A megkérdezett francia szavazók többsége nem kedveli Le Pent és soha nem szavazna rá, azonban a saját szavazói elkötelezettek a politikus mellett, így rajta kívül senki másra nem adnák le szavazatukat. Le Pen támogatottsága nagyrészt annak köszönhető, hogy szüntelenül követeli a Franciaországba érkező bevándorlási áradat megállítását, mióta Brüsszel megnyitotta kapuit az illegális bevándorlók előtt. A nyitott kapuk politikája pedig népszerűtlen Franciaországban – teszi hozzá Moody.

Marine Le Pent jelenleg több fronton támadja a francia sajtó, ami ellenfeleit rendkívül felvillanyozza. A Nemzeti Front elnökjelöltjének neve elég ahhoz, hogy sok francia összeránduljon, hiszen édesapja, akitől megörökölte a Nemzeti Front vezetését, rasszista és holokauszttagadó volt. Le Pen elutasítja apja ezen szélsőségességeit, de folytatja „mantráját”, miszerint Franciaország a franciáké kell hogy legyen – írja a szerző.

Moody szerint Le Pen a politikai megfelelője az idei Super Bowlt elvesztő Atlanta Falconsnak, ami a félidőben tartotta a vezetést, majd csak nézte, ahogy az idő elteltével elúszik a lehetőség. Másrészről azonban ott van Trump esete is, akinek a legtöbb közvélemény-kutatás nem adott esélyt a győzelemre novemberben. Kérdés, hogy végül melyik forgatókönyv valósul meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére