Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Ne a kézmûvességrõl legyünk ismertek, hanem a Rizmajerrõl"

888.hu

2017.02.16. 17:28

Megnyitotta belvárosi sörházát Rizmajer József. A ma kezdõdõ akciós hétvége kapcsán arról kérdeztük, mit várhatunk vendégként a Blaha melletti háromszintes helytõl.

888.hu: Most nyílt meg az új Rizmajer Sörház. Volt-e mintátok hozzá?

Rizmajer József: Igen, a müncheni Hofbrauhaus. Csak ez a budapesti változata. Amikor oda bementem, megtetszett az az egyszerű hangulat. Vehetsz pólót, ajándéktárgyat, egyszerű sörpadokon ülsz, és meglehetősen népszerű: mi például csak ott kaptunk helyet, ahol éppen felálltak a harmadikon. Ez mindig nagyon tetszett.

888.hu: Mekkora a befogadóképességetek?

R.J.: 120-150 fő kényelmesen le tud ülni. Betettünk még kisebb könyöklőket is, tehát ennél ez a szám lehet magasabb is. Egy barátságos dolgot kell elképzelni: nincs pincér, hanem a pultnál rendelsz – akár sörről, akár kajáról van szó. Így a költségeket is tudtuk csökkenteni, és az árainkat is tudjuk tartani. De a pultnál elég impozánsra sikerült a sörcsap, nagyon jól néz ki. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz, amikor a szerelőnk ajánlotta.

888.hu: Mire vagy leginkább büszke a sörház dizájnjával kapcsolatban?

R.J.: A téglákra. Amikor az ember kezébe kap egy ilyen helyiséget, akkor teljesen el van keseredve, hogy a levert vakolatú falakból hogy lesz valami. Szerencsére egy nagyon jó belsőépítész-csapattal vagyok kapcsolatban jó ideje, és ők biztattak, hogy higgyem el: ha rendezetlen felületet rendezettel veszünk körbe, az teljesen rendben lesz. És igazuk lett! Ha pedig a szívemre teszem a kezem, még azt is mondom, hogy ez a legolcsóbb, mert nem kellett rátenni semmit.

888.hu: A nyitóhétvégétek a mai nappal kezdődik. Azt lehetett olvasni, megírtuk mi is, hogy a hat állandó sörötök mellett mindig lesznek idénysörök.

R.J.: Most tél van, ilyenkor a sörfőzdék kapacitása jelentősen lecsökken. Így a tartálykapacitásunk is megnövekszik, vannak üres tartályok, ezt pedig arra használjuk, hogy a hosszabb érési idővel rendelkező söröket főzzük. Ezek kaphatók most. Ilyen a 424-es füstös porter, aminek a malátáját a kemencénkben cseresznyefa forgácson füstöltük. Ugyanakkor készülve erre a sörházmegnyitóra mindig próbáltam egy-egy hordót félretenni a régiekből. Van például egy amerikai vörösünk is, amelyet még először szakszerű kóstolásnak vetünk alá, és ha tökéletes, csak akkor fogjuk kiárusítani. Jelentkezett Kiss Tomi barátom is, aki a Hopfanatic sörfőzde tulajdonosa, párszor már dolgoztunk együtt különlegességek kapcsán. Van neki egy NoHopLimit nevű söre, amelyet most megfűszerezett szicíliai naranccsal. Ez a narancs repülőn érkezett, nincs megkezelve a héja, tehát abszolút bio, ezt reszelte bele a sörlébe és facsarta bele a narancsot.

888.hu: Milyen sűrűn lesz a csapon új vagy idénysör?

R.J.: Havi rendszerességgel. Aki figyeli a honlapunkat, az tudja, hogy márciusban megjelenünk egy Marzennel, egy tavasz előtti utolsó erős sörrel, vagy májusban a Maibockkal, ami egy dupla baksör. Nagyon boldog leszek, amikor ezeket is csapolhatjuk. De az a tulajdonos, akinek a pultján 16 sörcsap virít, az örül, ha egy-egy kollégának a jó sörét is tudja vendégsörként csapolni. És amikor a Rizmajer sörfőzdében a szezonon belül már nem jut hely a különlegességeknek, akkor azért földobjuk a választékunkat ilyenekkel is.

888.hu: A sörháznak van egy kuriózuma is: egy önkiszolgáló sörcsap is az emeleten.

R.J.: Egy üzletnek mindig a földszint a legértékesebb része. Minden más csak problémát jelent a lépcsők miatt. Emiatt úgy gondoltuk, hogy egy „csalogató lépcsővel” vonzzuk a bejáraton belépő tekintetét. Fent továbbá kényelmesebb székek is vannak, hogy legyen miért mégis azt választani. De az is macerás lehet, hogy mindig leszaladgáljon megtölteni a korsót. Ezért kialakítottunk egy önkiszolgáló pultot. Egy osztrák rendszert próbálunk ezzel meghonosítani. Sörbérletnek is nevezhetném. Bejön a vendég, és amikor eldönti, hogy az emeleten keres helyet, akkor kap egy kártyát. Megmondja az összeget, hogy mennyit tegyünk rá, és onnantól kezdve csak egy érintés a kártyával és csapolhatja magának az újabb söröket. De jó azért is, mert közben meg lehet tanulni sörcsapolás kultúráját is. (nevet) Hiszen kiönteni a sört az üvegből pofonegyszerű. De szakszerűen, jól csapolni odafigyelést igényel. Nálunk viszont ezt is megtanulhatják, és lehet máshol is alkalmazni!

888.hu: A májusban készült nagyinterjúnkban mondtad is, hogy nem írnád már ki az új sörödre, hogy kézműves sör. Az új sörház sem lett kézműves, csak Rizmajer Sörház.

R.J.: Egyszerűsítünk. A reklámban is a rövid szövegek a jók, és ne a kézművességről legyünk ismertek, hanem a Rizmajerről.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére