Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Lordok Háza nem áll a Brexit útjába

888.hu

2017.02.12. 19:58

A Munkáspárt, amelynek többsége van a brit parlament felsõházában, azt állítja, hogy nem fogja akadályozni az 50-es cikkely életbe léptetését.
LONDON, 19:58

A Munkáspárt, amelynek többsége van a brit parlament felsőházában, azt állítja, hogy nem fogja akadályozni az 50-es cikkely életbe léptetését.

Nemrég az alsóház elfogadta azt a törvényt, amely engedélyezi a Theresa May vezette brit kormány számára, hogy aktiválja az 50-es cikkelyt, azaz formálisan is megkezdődjön a britek kilépése az EU-ból. Ám ahhoz, hogy ez megtörténjen, még a Lordok Házának, azaz a felsőháznak is jóvá kell hagynia a törvényt.

Márpedig itt nincs többsége a kormányzó konzervatívoknak, így elméletben meg is akaszthatnák a kilépés folyamatát.

A munkáspárti frakció vezetője szerint azonban nem készülnek ilyesmire, ám szeretnék kiegészíteni a törvényt – írja az Independent.

Angela C. Smith bárónő, a munkáspárti frakció vezetője szerint nem készülnek arra, hogy visszaküldjék a törvényt az alsóházba megfontolásra. Hozzátette azonban, hogy szeretnének néhány kiegészítést beletenni a törvény szövegébe. Ilyen például, hogy az írásba foglalt megállapodást a parlamentnek is meg kellene szavaznia ahhoz, hogy életbe léphessen.

Nagy-Britanniában az alsóház és a felsőház közötti nézeteltérések ahhoz szoktak vezetni, hogy egy-egy vitatott törvényt egymás közt küldözgetnek. Elméletben az alsóház az erősebb, így övé a végső döntés, és amennyiben úgy ítélik meg, akkor felülbírálhatják a felsőházat, ám a szokásjog szerint ezt csak a legvégső esetben tehetik meg.

Smith bárónő a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy nem akarják szabotálni a Brexitet és megvizsgálják a lehetőséget, hogy a saját kiegészítéseikkel szavazzák meg a törvényt – amelyből összesen nyolc darab van –, vagy pedig teljesen anélkül.

A baloldali pártok már az alsóházban is azzal próbálkoztak, hogy kiegészítéseket csempésznek a törvény szövegébe, ám azt a brit alsóház végül eredeti formájában fogadta el.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére