Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Demszky megpróbálja elhitetni, hogy nincs köze a 4-es metró ügyéhez

888.hu

2017.02.05. 12:10

Az ATV reggeli mûsorában Demszky ügyvédje azt mondta, hogy a volt fõpolgármester nem szeretné, ha az õ nevéhez kötnék a négyes metrót.

A Fővárosi Önkormányzat, az Alstom és Medgyessy Péter érintettségét veti fel a 4-es metró körüli korrupciós ügyben az OLAF jelentése, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a kormány.

Az OLAF 60 darab, összesen 167 milliárd forintnyi szerződéssel kapcsolatban tárt fel szabálytalanságokat. Az okozott kár 96 százaléka öt szerződéshez kapcsolódik. A Siemens-szel, Alstommal, a Bamco konzorciummal, a Swietelskyvel valamint a Strabaggal kötött szerződések után kérnek vissza uniós támogatást. Van, ahol csak a pénz egy részét, van ahol az egészet. Konkrét megvesztegetési összeg két szerződéssel kapcsolatban hangzott el – írja az ATV. 

Demszky Gábornak semmiféle felelőssége nincs

Noha a húsz éven át főpolgármesterként tevékenykedő Demszky Gábor neve egyértelműen kapcsolódik a városfejlesztési beruházásokhoz, a volt városvezetőt sem jogi, sem politikai, sem pedig erkölcsi felelősség nem terheli a 4-es metró körüli korrupciós ügyekben – ezt a volt főpolgármester jogi képviseletét ellátó Magyar György mondta az ATV műsorában. 

Magyar György azt is elmondta, bár a főváros a BKV tulajdonosa, a BKV „egyszemélyes részvénytársaságként” saját maga felel a tetteiért.

Az elmúlt 13 év legnagyobb korrupciós ügye miatt az országnak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Unió számlájára. A 4-es metró beruházásának összértéke 452 milliárd forint volt, ebből a gyanú szerint 272 milliárd forint érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 166 milliárdot pedig elloptak. A fejlesztéshez 76 milliárd forintot használtak fel a Közlekedési operatív program terhére, ebből 59 milliárd forint volt az Európai Unió hozzájárulása, és ez utóbbi összeget követelheti vissza az Európai Bizottság.

A négy éven át tartó nyomozás eredménye szerint a kifogásolt szerződések – egy kivételével – 2010 előtt, vagyis a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány, illetve a Demszky Gábor-féle városvezetőség regnálása alatt születtek. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére