Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Széteshet a francia baloldal

Tóth Dalma

2017.01.27. 19:28

Manuel Valls volt kormányfõ nem fogja támogatni az elnöki posztért folyó harcban a volt oktatási minisztert, Benoit Hamont, ha a baloldali államfõjelölt-állító választáson Hamon nyer.
PÁRIZS, 19:28

Manuel Valls volt kormányfő nem fogja támogatni az elnöki posztért folyó harcban a volt oktatási minisztert, Benoit Hamont, ha a baloldali államfőjelölt-állító választáson Hamon nyer.

Vasárnap lesz a a francia baloldal államfőjelölt-állító választás második fordulója, amin Manuel Valls és Benoit Hamon is indul.

Nem tudom támogatni a programját. [...] Lojális leszek. Félreállok. De először is nem ebben a perspektívában gondolkodom."

— mondta pénteken Manuel Valls a BFM hírtelevízióban, aki szerint vasárnap két vízió mérkőzik meg egymással.

Én az Hamontól Macronig terjedő progresszívek táborának közepén állok, mert most össze kell fogni"

— hangsúlyozta.

A jelöltállító választás első fordulójában, múlt vasárnap a Szocialista Párt (PS) balszárnyát képviselő és a jelenlegi szociálliberális kormánypolitikát nyíltan bíráló Hamon 36 százalékkal az első helyen végzett.

A kampányban a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésének javaslatával kitűnő 49 éves Hamon saját megfogalmazása szerint egy "kívánatos jövőt" javasol a franciáknak. Szerinte a baloldalnak hátat kell fordítania a régi megoldásoknak, amelyek tegnap sem működtek és a jövőben sem fognak.

Manuel Valls szerint viszont a választók a biztos vereséget választják, ha a riválisára szavaznak, s a lehetséges győzelemre, ha viszont őrá adják a voksukat.

Három hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bármelyikük is nyeri meg most vasárnap a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutni a tavaszi elnökválasztás második fordulójába, és csak az ötödik helyen végezhet az első fordulóban.
Miért fontos ez?

Amennyiben Hamon nyeri meg a baloldali előválasztást, akkor a korábban a szocialista kormány gazdasági minisztereként ismertté vált Emmanuel Macron esélyei jelentősen megnőhetnek az elnökválasztáson, miután a reformpárti Manuel Valls szavazói várhatóan hozzá pártolnak át.

Ellenkező esetben viszont elképzelhető, hogy Hamon szövetségre lép a jelenleg negyedik helyen álló radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnal.

Az ideológiai ellentét olyannyira méllyé és kibékíthetetlenné vált a népszerűtlen kormánypárton belüli irányzatok között, hogy elemzők szerint az előválasztás a Szocialista Párt sorsát is megpecsételheti, és a tavaszi elnökválasztást követően a szétesését is eredményezheti.

A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, amennyiben aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót. A Szocialista Párt 7500 választókerületet jelölt ki országszerte, amelyekben vasárnap reggel 9 órától este 7 óráig lehet szavazni - írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére