Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump beiktatásakor találkozhatnak Amerika és Kína repülõgép-hordozói Tajvannál

Vincze Viktor Attila

2017.01.06. 11:58

Az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete január 5-én egy újabb Nimitz osztályú repülõgép-hordozót, a USS Carl Vinsont vezényelt kísérõ hajóival együtt a Kínához közeli vizekhez. Ezzel háromra bõvült a térségben általában jelen lévõ amerikai repülõgép-hordozó harccsoportok száma, miközben Kína egyetlen anyahajója a Tajvani-szoroshoz tart.
TAJVAN, 11:58

Az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete január 5-én egy újabb Nimitz osztályú repülőgép-hordozót, a USS Carl Vinsont vezényelt kísérő hajóival együtt a Kínához közeli vizekhez. Ezzel  háromra bővül a térségben általában jelen lévő amerikai repülőgép-hordozó harccsoportok száma, miközben Kína egyetlen anyahajója a Tajvani-szoroshoz tart.

Amint arról többek között a naval-technology.com is beszámolt, a Carl Vinson repülőgéphordozó-harccsoport kíséretéhez egy Ticonderoga-osztályú cirkáló, a USS Lake Champlain (CG-57), valamint két Arleigh Burke-osztályú irányított rakétaromboló, a USS Wayne E Meyer (DDG-108) és a USS Michael Murphy (DDG-112) is tartozik.

A Carl Vinson repülőgép-hordozó harccsoport 7500 főnyi legénységgel és 90 repülőgéppel a fedélzeten január 5-én indult el amerikai támaszpontjáról, hogy csatlakozzon az amerikai haditengerészet hetedik flottájához tartozó, a USS Ronald Reagan (CVN-76), valamint a haditengerészet harmadik flottájához tartozó USS John C. Stennis (CVCN-74) repülőgép-anyahajó által alkotott csapásmérő kötelékhez.

Az újabb amerikai repülőgép-hordozó ázsiai vizekre vezénylésének hírére reagálva a Chinapost egyik cikke arról számol be, hogy nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy az amerikai repülőgép-hordozó anyahajók és Kína egyetlen repülőgép-hordózója keresztezhetik majd egymás útját, ráadásul nagyjából pont egy időben Donald Trump amerikai elnöki hivatalba történő beiktatásával.

A kínai lap szerint, ha az amerikai anyahajók és kínai Liaoning repülőgép-hordózó egymás útját keresztezik, akkor az a Csendes-óceán nyugati területén növelni fogja az amúgy is érzékelhető feszültséget.

Kína Liaoning nevű és egyetlen repülőgép-hordozója jelenleg a Dél-kínai-tengeren hajt végre gyakorlatokat, és az előzetes tervek szerint január 5-e és 15-e között érkezik majd a Tajvani-szoroshoz, hogy egy teljes kört tegyen meg a vitatott önállóságú sziget körül.

A hivatalos kínai állami közlés szerint Peking szuverén joga, hogy bármilyen flottamanővert a tetszése szerint hajtson végre a Dél-kínai-tengeren.

Tajvan kormánya ugyanakkor azt közölte, hogy rendkívül nagy figyelemmel fogja kísérni a kínai repülőgép-hordozó és a kíséretében levő hajókötelék minden egyes manőverét. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére