Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen a karácsony az iszlám világ szívében

Sümeghi Lóránt

2016.12.24. 20:08

Több száz iraki keresztény gyûlt össze szombaton az Iszlám Állam dzsihadista szervezet uralma alól felszabadított Bartellában, hogy 2013 óta elsõ alkalommal megünnepelhessék a karácsonyt.
BARTELLA, 20:08

Több száz iraki keresztény gyűlt össze szombaton az Iszlám Állam dzsihadista szervezet uralma alól felszabadított Bartellában, hogy 2013 óta első alkalommal megünnepelhessék a karácsonyt.

Bartella egykor több ezer asszír keresztény otthona volt, de a települést elhagyták 2014 augusztusát követően, amikor a dzsihadisták lerohanták Észak-Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt területeit. Az iraki hadsereg Bartellát a Moszul felszabadítását célzó, idén októberben indult hadművelet első napjaiban foglalta vissza.

A nap folyamán gyertyákat tartó, örömükben ujjongó nők vonultak a település Mar Szimoni nevű templomába, amely súlyos károkat szenvedett az Iszlám Állam megszállása alatt.

A dzsihadisták megszentségtelenítették a templomot, egyebek mellett eltávolították a kereszteket, a szenteket ábrázoló szobrok arcmásait szétzúzták és felgyújtották a karzatot is. Azóta új keresztet helyeztek el a templomon, és most egy felékesített műfenyő áll masszív bejáratánál.

A környéken és a közeli háztetőkön katonák vigyázzák a rendet.

Szombaton ünnepi harangszó hallatszott a még mindig elhagyatott és a két hónapja zajlott harcokban javarészt romossá vált Bartellában.

Szomorúsággal vegyes boldogság tölt el minket"

- mondta Músza Szemáni püspök a karácsonyi misét megelőzően.

Szomorúak vagyunk azért, amit saját honfitársaink tettek a legszentebb helyeinkkel, ugyanakkor boldogok vagyunk, hogy két év óta először misét tarthatunk - tette hozzá.

Az Iszlám Állam kevés választást hagyott a markába került keresztényeknek: fizessenek adót, térjenek meg az iszlám hitre, vagy haljanak kard által. Többségük a menekülést választotta az autonóm iraki Kurdisztánba.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére