Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A keresztény jazidi kisebbség a megsemmisülés szélére került

Vincze Viktor Attila

2016.12.05. 23:28

Az Iszlám Állam által üldözött jazidi kisebbséget a teljes szétszórattatás után most már a végsõ megsemmisülés veszélye fenyegeti - mondta el Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti (EP) képviselõ, miután az iraki Moszul környékén több keresztény települést is meglátogatott az EU politikusaként.
BUDAPEST, 23:28

Az Iszlám Állam által üldözött jazidi kisebbséget a teljes szétszórattatás után most már a végső megsemmisülés veszélye fenyegeti -  mondta el Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti (EP) képviselő, miután az iraki Moszul környékén több keresztény települést is meglátogatott.

Hölvényi György elmondta: EP-képviselőként és a vallásközi párbeszéd munkacsoport elnökeként ment a térségbe.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Moszul nem szabadult fel, a környékén vannak falvak, amelyek igen, de a katonai vezetőkkel beszélve világosan látszik, hogy hosszú harc lesz a városért.

Amíg Moszul nem szabadul fel, a környező településekre gyakorlatilag nem lehet visszatérni. Nincs biztonság, nem tudják megszervezni a vízellátást és áramszolgáltatást sem – tette hozzá.

Jelezte: útja során a kurd miniszterelnökkel és külügyminiszterrel is találkozott. Három keresztény települést látogatott meg, Karakost, Karamlest és Bartellát.
Hölvényi György szavai szerint a helyzet teljesen képlékeny, elmenekült kétmillió ember a térségből, muszlimok és keresztények egyaránt.

A remény elfoszlóban van, mivel nem lehet visszatérni, egyrészt az említett katonai okokból, másrészt a települések állapota miatt"

– tette hozzá.

Úgy fogalmazott: megdöbbentő a helyzet, a településeken egy embert se látni, az üzemek környékén bombatalálatok nyomai láthatók, a házak fölgyújtva, kirabolva, a templomok meggyalázva, reményvesztett állapot uralkodik a térségben.

Mint mondta, hosszú sorokban állnak az ellenőrzőpontoknál a családok, akik szeretnék megnézni a két éve nem látott házukat, amelyet lehet, hogy már leromboltak. Hozzáfűzte: az iraki politikai problémák már itt is látszanak, megjelent a síita-szunnita ellentét, miközben a kurd pesmerga harcosok hatalmas emberáldozatokkal, nagyon rossz fegyverzettel küzdenek a felszabadításért.

Hölvényi György kiemelte: a keresztény kisebbségek, a jazidik miatt mentek oda, akiket a szétszórattatás, vagy a fizikai megsemmisülés veszélye fenyeget.
Úgy fogalmazott: nagyon rossz állapotban vannak; másfél millióan voltak Irakban a 2003-as amerikai invázió előtt, még egy-két évvel ezelőtt is 3-400 ezren éltek a térségben, jelenleg 70-80 ezren lehetnek, de ők sem az említett településeken.

Hölvényi György szerint a visszatérésükhöz politikai nyugalomra van szükség. Hangsúlyozta: mindenképpen meg kell szervezni a települések biztonságát, valamint a víz- és villanyellátást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére