Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fogalmuk sincs az olaszoknak, mirõl szól a népszavazásuk

Sümeghi Lóránt

2016.12.02. 09:58

Teljesen megosztja az utca emberét Olaszországban a vasárnapi alkotmányos népszavazás, amelyrõl mindenkinek véleménye van, sokan azonban Olaszországban sem kívánják elárulni, kire szavaznak.
RÓMA, 9:58

Teljesen megosztja az utca emberét Olaszországban a vasárnapi alkotmányos népszavazás, amelyről mindenkinek véleménye van, sokan azonban Olaszországban sem kívánják elárulni, kire szavaznak.

Miről szavaznak az olaszok a vasárnapi referendumon?

A SkyTG24 olasz hírtelevíziónak az olaszországi városok utcáin feltett kérdésére a megszólított olaszok közül senki sem tudott válaszolni. A szavazócédulán valóban egy hosszú és összetett kérdés szerepel, amelyet csak a magas jogi-politikai felkészültséggel rendelkezők képesek átlátni. 

Az olaszok túlnyomó többsége nem tudja megmondani, pontosan miről kell véleményt nyilvánítania az alkotmányos népszavazáson. Annyit tudnak, hogy igennel vagy nemmel szavazhatnak, és a többség – a felmérések szerint az olaszok kétharmada – úgy érzi, Matteo Renzi kormányának maradásáról vagy távozásáról mondhatja el véleményét a referendumon.

A gyakorlatban a népszavazási kérdés arról szól, hogy a választópolgárok szeretnének-e véget vetni a jelenlegi politikai patthelyzetnek azzal, hogy 315-ről száz főre csökkentik a Szenátus létszámát, amely az 1946 óta kétkamarás olasz parlamenti rendszert alakítaná át a felsőházként működő szenátus törvényhozási hatásköreinek erőteljes korlátozásával, gyakorlatilag megszüntetésével.

 

Egy diplomás háziasszony az mondta, elmegy szavazni, és nemet fog mondani Renzire.

Elmagyarázta, hogy kezdetben bizonytalan volt, de a népszavazási kampány utolsó napjainak hangulata felbőszítette. Renzi úgy festi le, mintha nélküle mindennek vége lenne, nem szeretem, ha fenyegetnek, engem ne akarjon megfélemlíteni, ezért ellene szavazok – mondta. 

Diego, a bártulajdonos kávéfőzés közben fejtette ki, hogy ő nem megy el szavazni, úgyis teljesen mindegy.

Renzi ravasz és maradni fog, akármi lesz a referendum eredménye – tette hozzá. A bár vendégeinek csak egy része ért ezzel egyet, a többiek csendben kevergetik a kávéjukat vagy a capuccinójukat, és nem árulják el, hogy el fognak-e menni szavazni és miként fognak voksolni. Talán ők alkotják a csendes többséget, amely Matteo Renzi szerint igennel voksol, és megmenti a népszavazást, a reformokat és a kormányt is. 

Én nem szavazok referendumon, már régóta csak a politikai, vagyis a parlamenti választásokon veszek részt"

– fogalmazott egy római uszoda idős tulajdonosa.

Renzire elsősorban a fiatalok és a dél-olaszok mondanak nemet – állítja az újságíró Fabrizio és rögtön hozzáteszi, köztudott, hogy a választási kedv Dél-Olaszországban szokott a legalacsonyabb lenni.

Nápolyból az állás nélküli fiatal orvosnő, Oriana azt mondja, határozott nemmel fog szavazni.

Továbbá Eleonora umbriai szakácsnő szintén nemmel, mivel ő baloldali, és Matteo Renzit nem tartja annak. Matteo Renzi személyisége megosztó, de mi ezt a típust jól ismerjük Toszkánában, mivel igazi vidéki toszkán, akinek törtető egyéniségét, közvetlen stílusát, szarkasztikus humorát Itália más részén nem mindenki tartja rokonszenvesnek – magyarázta egy firenzei filozófiatanár.

Kérdés, hogy akkor vasárnap ki szavaz igennel?

A külföldi tudósítóknak olyan érzése támad, hogy a kilencvenes évek tértek vissza, amikor senki sem vallotta be Olaszországban, hogy Silvio Berlusconira szavaz, és mégis ő nyerte meg a választásokat. 

Én igennel szavazok, mert ha most kormányválság lesz, megint leáll minden, leállnak a megkezdett adóreformok, a közigazgatás, és nem tudunk dolgozni"

– vélekedett egy könyvelőiroda vezetője, Alessia. Luca Barbareschi színházigazgató ugyancsak igennel szavaz, mert - mint egy lapinterjúban fogalmazott – ha az olaszok most nemet mondanak, szerinte soha többé nem lesznek reformok és Olaszország mozdulatlan marad.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére