Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Reggel 7:59

Horváth József György

2016.11.28. 07:59

Francois Fillont választották a francia jobboldal elnökjelöltjének; a bérmegállapodás nagy jelentõségû korszakhatár; egyre kevesebb a házi gyermekorvos. A nap legfontosabb hírei.
Francois Fillont választották a francia jobboldal elnökjelöltjének

Francois Fillon lesz a francia jobboldal jelöltje a jövő évi elnökválasztáson. A volt miniszterelnökre az előválasztás vasárnapi második fordulójában résztvevő francia állampolgárok 66,6 százaléka adta a voksát. Az előválasztás mindkét fordulójában több mint 4 millióan vettek részt. "Franciaország az igazságot akarja és tetteket vár. Nem viseli el többé a lemaradását. A baloldal ötévi kormányzása szánalmas volt" – mondta a radikális gazdasági programot ígérő Fillon. A korrupciós botrányoktól mentes, tisztességes és felidegesíthetetlen politikus hírében álló Fillon negyven éve a francia közélet ismert arca, mindig is az őszinte beszéd híve volt. Nicolas Sarkozy elnökké választását követően már 2007-ben azt hangoztatta, hogy a francia állam csődbe jutott.

A bérmegállapodás nagy jelentőségű korszakhatár

A mostani bérmegállapodás valójában nagy jelentőségű korszakhatár, Magyarországon ezzel lezárult az alacsony munkabér időszaka – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Idők hétfői számában. A miniszter a múlt csütörtökön aláírt egyezséget kivételesként értékelte, mivel - mint mondta – a rendszerváltozás óta először kötöttek több évre szóló, számottevő változásokat hozó bérmegállapodást a munkaadók, a kormány és a szakszervezetek, és minden érintett lehetősége határáig ment el. A megállapodás értelmében jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatók közterhe pedig öt százalékponttal csökken. 2018-ban a minimálbér további 8 százalékkal, a garantált bérminimum 12 százalékkal nő, a közterhek két százalékponttal csökkennek.

Egyre kevesebb a házi gyermekorvos

Tíz éven belül az ország nagy részében megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás, mivel lassan nem lesz, aki az idős házi gyermekorvosok praxisát átvegye – hívta fel a figyelmet a problémára Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a Magyar Nemzet hétfői kiadásában. A házi gyermekorvosok átlagéletkora 2016-ban 59 év volt, a praktizálók 46 százaléka elmúlt hatvan, de 140 hetven év feletti és kilenc 80 év feletti gyermekorvos is dolgozik még. Országszerte 1498 házi gyermekorvosi praxis működik, ebből ötszázban 50 és 60 év közötti életkorú az orvos. Az elmúlt 7-8 évben legalább száz praxis szűnt meg – ismertette Póta György az adatokat. Szerinte a házi gyermekorvosi praxis nemcsak az alacsony jövedelem miatt nem vonzó a fiatalok számára, hanem sokakat elkedvetlenít a sok időt és energiát követelő adminisztráció is – írta a lap.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére