Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetközi sajtószemle

Bertha László

2016.11.14. 10:28

Ezt olvassuk mi.

Újabb probléma az EU-nak: Bulgária és Moldova is Oroszország felé fordul  címmel és Az EU Kelet-Európában az Oroszország iránti növekvő rokonszenvvel küzd alcímmel jelenti, hogy Zezka Zacseva a nyugatbarát bolgár elnökjelölt veresége után Bojko Borisszov, szintén nyugatbarát bolgár miniszterelnök bejelentette lemondását . Az oroszbarát Ruman Radev 58 %-os aránnyal győzött az elnökválasztáson. Programjában az Oroszországgal kiépítendő jobb kapcsolatok szerepelnek. Moldovában az elnökválasztáson szintén oroszbarát jelölt, Igor Dodon áll győzelemre: a szavazatok 90 %-os feldolgozottsága alapján 55,9:44,1 %-ra vezet a nyugatbarát riválisa, Maia Sandu előtt. /Rossz nyelvek szerint a Moldovával egyesülni kívánó Románia kormányát ideggyógyintézetben kezelik./

Az EU külügyminisztereinek vasárnap esti  rendkívüli vacsorájáról Brüsszelből jelentő tudósítás már a harmadik bekezdésében kiemeli, hogy vannak olyan EU-s országok, mint Magyarország, amely magáévá teheti a Trump nyomán bekövetkező változásokat, mint amit az Oroszországgal kialakítandó melegebb kapcsolatok is jelentenek. Mások viszont, mint Lengyelország, ragaszkodnak az évtizedes transzatlantista szövetséghez, amelynek a NATO a sarokköve. A találkozót a brit kormány „szükségtelennek” nevezte és ezért Boris Johnson külügyminiszter azon nem vett részt. Ugyancsak távol maradt Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter, mint ahogyan a magyar külügyminiszter is.  


A demagógia gyújtóhangú vonzereje korunkban címmel írt cikkét így kezdi: „Brexit, Erdogan, Putyin és most Trump. Valami bűzlik a demokrácia államában.” Ezután felfedezi, hogy India mégsem demokratikus, hanem rothadtul fasiszta és náci, főleg, amióta Narendra Modi lett annak elnöke. Narenda Modi Gudzsarat állam főminisztereként felügyelte a muzulmánok tömeges lemészárlását és megerőszakolását. /Modit amerikai útján nemrégiben Obama elnök forró szeretettel fogadta./ A cikkből hirtelen kiderül, hogy India gazdasága, high-tech ipara, stb. gyengén kezd teljesíteni, a sajtó talpnyaló és hogy India kasmíri gyarmatában július óta csaknem 900 embert ölt meg. A cikk sugallata: Trump ideológiai haver a szuprematista hindutvát elfogadó Narendra Modival.

Az EU pániktermének nevezte címében a portál azt a helyiséget, ahol az uniós külügyminiszter tegnap vészülésükre összegyűltek tanácskozni azért, hogy megtárgyalják a Trump-győzelem utáni helyzetet.

Sebastian Kurz osztrák néppárti külügyminiszter az uniós külügyminiszterek tegnapi tanácskozásán sürgette kollégáit, hogy a jövőbeni amerikai elnököt a tettei alapján értékeljék. Hozzátette: „Mindig jó beszélgetési alaphelyzetünk volt az USA-val, de Oroszországgal is, és Ausztriában ezt mi a jövőben is így kezeljük”.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök élesen bírálta azt a szándékot, hogy az USA rakétapajzs rendszert telepítsen cseh területen, mert az teljesen irreális. Elmondta, eredetileg arról volt szó, hogy a (nem létező) iráni rakéták ellen kell a pajzs, de az a Teheránnal kötött atommegállapodás miatt az már érvényét veszítette.


Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezető kijelentette, hogy a NATO-nak azon jelenlegi politikája, hogy még több katonát sorakoztat fel Kelet-Európában és az orosz határok mellett, csak növeli a feszültséget. Helyette azt javasolta, hogy demilitarizált övezetet kell létrehozni az orosz határok mentén.


Federica Mogherini uniós biztos az EU-külügyminiszterek rendkívüli megbeszélése után közölte, Brüsszel akkor is tovább folytatja saját Oroszország-politikáját, ha az új amerikai kormány elhagyja az Obama által követett USA-Oroszország politikai kurzust.


Donald Trump a New York Timest „Igen gyenge és nagyon pontatlan” lapnak nevezte.


Iowa szövetségi állam parlamentje felügyeleti bizottságának elnöke ki akarja vizsgáltatni, hogy az adófizetői pénzzel támogatott oktatási intézmények milyen alapon mertek gyászszünetet elrendelni Trump megválasztása nyomán.

Amihez tudni érdemes, milyen hisztéria zajlott és zajlik amerikai egyetemeken: mint a New York Post november 11-i száma  sorolta: a Michigan Egyetem „traumatizált” diákjainak kifestőkönyveket adott lenyugtatásukra. (A cikk megjegyzése: „Óvodások ezek?”). A Kansasi Egyetem emlékeztette stresszes diákjait, hogy rendelkezésükre állnak „terápiás kutyusok”. A borostyánligás Cornell Egyetem kampuszán együtt síró szeánszokat rendezett, ahol az egyetemi személyzet a könnyek felitatására papírzsebkendőket és forró kakaót osztogatott. A Yale Egyetem kampuszain (Connecticuttól Iowáig) a tanárok felfüggesztették az oktatást és vizsgáztatást, mert nem bírtak koncentrálni.


Michael McFaul volt moszkvai amerikai nagykövetet kitiltották Oroszországból, amiért „szándékosan tönkretette a Washington és Moszkva közötti kapcsolatokat” – jelentette ki Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. McFaul felháborodását fejezte ki Twitter üzenetében belépési tilalma miatt.  /A kitiltási szokást az USA kezdte el oroszokkal szemben, majd az EU nevű pincsikutya azt folytatta./

A lett hatóságok a belaruszi határon kerítést kívánnak emelni, hogy megakadályozzák migránsok behatolását az EU területére. (A német lapok ezúttal hitlerezés helyett hallgatni fognak, mint médiatársaik.)


Jelentősen nő Csehországban a kézifegyver vásárlások száma a lakosság körében.

A vezető német lap ma reggel fő helyen közli, hogy az ausztrál miniszterelnök vasárnap bejelentette,  hogy az amerikai kormánnyal egyezséget kötött a Nauru és Manus szigeteken lévő migránslágerekből meg nem közölt számú migránst vesz át. A lap felteszi a kérdést, vajon az egyezménnyel mi lesz, miután Trump beül a Fehér Házba?

Trump rá kívánja nyomni bélyegét a szövetségi bíróságokra címmel a lap arról ír, hogy Obama hivatalba lépésekor a 12 amerikai regionális fellebbviteli bíróság közül kilencben republikánus jelölésű bírák voltak többségben. Most 12-ből nyolcnál demokrata többségűek a kinevezett bírák. Trumpnak könnyű dolga lesz a jelölésekkel, mert a kongresszus és a szenátus is republikánus többségű. (Magyarország a világ „legdemokratikusabb” országa: a fideszes Handó Tünde, az OBT elnöke Fazekastól Cserniig gyurcsányista bírákat ültetett pozíciókba.)

Trump győzelme után a világ csodálkozik: mi történt Amerikával? címmel ír a lap egyrészt az örömről, másrészt az iszonyatos fogcsikorgatásról, amit az európai politikai vezetésben váltott ki Trump elnökké választása. (Az örömködő autokraták hosszú felsorolásból bűnös módon ezúttal hiányzik a magyar miniszterelnök.)

POLITICO BRUSSELS PLAYBOOK

Az amerikai hírportál európai szerkesztőségének reggeli kör e-mailjéből néhány téma összegzése: „Svéd neonácik új csúcson (kiemelés az eredetiben): A svéd neonáci Skandináv Ellenállási Mozgalom történelme legnagyobb menetét tartotta szombaton és vezetői azt mondták, Donald Trump győzelme az Egyesült Államokban egy új világforradalom kezdete.”

„Renzi eltávolítja az EU-s zászlót (kiemelés az eredetiben) sajtó konferenciájáról. Ezalatt Matteo Salvini az Északi Liga vezetője Firenzében egy tömeg előtt amerikai és orosz zászlókat lengetett és közölte, ő Olaszország Trumpja és át akarja venni az olasz középjobbot”.

Egy újságíró megkérdezte Federica Mogherini uniós külügyi és biztonságpolitikai főbiztostól, nem fogja-e kínosan érinteni egy találkozó Trumppal, tudván, mit mondott a nőkről. A válasz: „Olasz vagyok. Mindezt már láttuk”. (Nyilván Berlusconira utalva.)

Boris Johnson brit külügyminiszter az uniós külügyi vezetők rendkívüli brüsszeli találkozójáról: „Hülyeség. Nevetséges. Hisztérikus…kollektív kéztördelési show”.

Ha Amerika tüsszent címet kapta a globális brit lap „Charlemagne” rovata, amelynek alcíme: Donald Trump győzelme még rosszabb hír az Európai Uniónak. „Charlemagne” szerint az eurokraták dühösek, ha az EU bajaiért őket okolják. Nos, jobb ha felkészülnek még több problémára: „az Unió egy kölcsönösen kedvező tranzakciók közös egyesülése felé mehet el és nem egy közös sorsérzést osztó országok klubjának irányába”.

„Mint Elvis, amikor Nixonnal találkozott, a megválasztott elnök és Nigel Farage vigyorog, mutatóujjukat felfelé tartva a Trump-torony aranyozott vulgáris paradicsomában… Ami Trumpot illeti, vajon van-e világosabb bizonyítéka, hogy a szabad világ következő vezetőjéből hiányzik mindenfajta elegancia és diplomáciai protokoll?” – teszi fel a kérdést a brit lap, amely elfelejtett ugyanilyen hangon írni Jay Z és Clintonné kampánylégyottjáról.

A radikálisan jobboldali német nyelvű portál azt jelenti, hogy a brit Nigel Farage Trumpnál tett New York-i látogatása után már Maréchal Le Penen keresztül a francia Nemzeti Front is felvette kapcsolatát a megválasztott amerikai elnökkel a stábja vezetőjén keresztül. Marine Le Pen, az NF elnöke meleg szavakkal üdvözölte Trump győzelmét.

A rendkívüli szónoki képességű Louis Farrakhan, a fekete amerikai Iszlám Nemzetének „ellentmondásos” (köztudottan antiszemita) vezetője vasárnap Hillary Clintont Hitlerhez hasonlította – jelenti a republikánusbarát amerikai tévéhálózat.

Trump után dőlhetnek az európai dominók címmel az amerikai zsidóság vezető portálja ezzel kezdi írását: „Egy putyinista havernak a Fehér Házba választása nem csak Amerikának, de Európának is rossz hír”. Harmadik bekezdés kezdő mondata: „Donald Trump váratlan, vérforraló győzelme kedden megerősítette azt a félelmet, hogy egy populista nativizmus söpör végig a nyugati világon. Olyan hullám, amely Lengyelország, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia úgynevezett visegrádi államaiban kezdődött – Magyarország Orbán Viktor trumpi figura volt még azelőtt, hogy Donald Trump lett volna –, és az Egyesült Királyságban a Brexit szavazással e hullám elérte az Egyesült Államok partjait.” A cikk ezután sorolja fel, milyen szörnyű (populista) választási kimenetelekre lehet számítani a következő bő egy évben Európában.

A vezető svájci lapban Louis Bogley amerikai író hosszabb „élménybeszámoló” írásában ad számot arról, hogy a feleségével és kutyájával milyen iszonyúan élte át Trump megválasztásának éjszakáját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére