Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trumppal egyeztetett Merkel és Hollande

Kékes Viki

2016.11.11. 16:28

Mindketten az országaik közötti jó kapcsolatokat hangsúlyozták.
WASHINGTON, 16:28

Mindketten az országaik közötti jó kapcsolatokat hangsúlyozták.

Merkel még csütörtökön beszélt az Egyesült Államok három napja megválasztott elnökével. A német kancellár ismét gratulált Donald Trumpnak választási győzelméhez és hangsúlyozta, hogy a "közös értékek szoros kapcsolatba" fűzik Németországot és az Egyesült Államokat. Merkel a két ország "hagyományosan nagyon jó és baráti kapcsolata alapján szoros együttműködést kínált" Trumpnak. Kifejezte örömét, hogy legkésőbb a 2017-es németországi G20-csúcson személyesen is üdvözölheti az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökét.  

A legfejlettebb ipari országok és a legnagyobb feltörekvő gazdaságú országok vezetőinek találkozóját a tervek szerint július elején tartják meg Hamburgban.

Angela Merkel a kampány során nem szólalt meg nyilvánosan az amerikai elnökválasztásról. Szerdai sajtónyilatkozatában viszont kiemelte, hogy a kampány "különleges, részben nehezen elviselhető konfrontáció volt" egy "régi, tekintélyes demokráciában". Elemzők szerint Donald Trumpnak a választási küzdelemben tette kijelentéseire reagált azzal is, hogy aláhúzta: a két országot összekötő értékek "a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől", és kiemelte, hogy ezen értékek alapján ajánl együttműködést Donald Trumpnak.

A hívásról az újságíróknak Georg Streiter számolt be, de azt nem mondta meg, hogy a beszélgetést melyik fél kezdeményezte és mennyi ideig tartott.

Francois Hollande szerdán gratulált ugyan a republikánus jelölt elnökké választásához, de úgy vélte, hogy a választási eredmény bizonytalan időszakot nyit meg:

Donald Trumpot megválasztották, az én feladatom biztosítani, hogy a legjobbak legyenek kapcsolatok, de azoknak őszinte és egyértelmű alapokon kell nyugodniuk."

A francia államfő külön megemlítette a terrorizmus elleni harcot, az ukrán válságot, a nemzetközi koalíció iraki és szíriai fellépését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen, a tavaly Párizsban tető alá hozott klímamegállapodás végrehajtásának kérdését és az iráni nukleáris dossziét. Azokat a témákat, amelyekben a kampány alatt Donald Trump élesen elhatárolódott a jelenlegi amerikai vezetés álláspontjától. 

Az amerikai elnökválasztási kampány alatt Francois Hollande többször is elítélte a republikánus jelölt "túlzásait". Pénteki interjújában ugyanakkor kiemelte, hogy az Egyesült Államok és Franciaország "hosszú barátságra" tekint vissza, és üdvözölte, hogy az amerikai nép támogatásáról biztosította Franciaországot az elmúlt másfél év terrortámadásait követően:

Nem felejtem el az amerikai nép szolidaritását, amikor november 13-án csapást éltünk át, de januárban is a Charlie Hebdo és az Hyper Cacher elleni és a július 14-i után is. Az amerikai nép minden alkalommal mellettünk állt, a két népet szoros kapcsolatok fűzik egymáshoz." 

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére