Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brit tudósok az ügyészségen támadják a Brexitet

888.hu

2016.11.08. 20:58

Brit akadémikusok és ügyvédek egy csoportja levelet írt az ügyészségnek, amelyben arról panaszkodnak, hogy a Brexit-kampányban valótlanságok hangzottak el a június 23-i szavazás elõtt. A "jogtalan befolyásolás" illegálisnak minõsül a brit választási törvények szerint.
LONDON, 20:58

Brit akadémikusok és ügyvédek egy csoportja levelet írt az ügyészségnek, amelyben arra panaszkodnak, hogy a Brexit-kampányban valótlanságok hangzottak el a június 23-i szavazás előtt. A "jogtalan befolyásolás" illegálisnak minősül a brit választási törvények szerint.

Bob Wattnak, a Buckinghami Egyetem brit jogtudósának vezetésével jött létre egy független csoport, amely azt állítja, hogy a Brexitet megelőző kampány olyan félrevezető volt, hogy az már kimeríti a törvényszegés fogalmát.

A Watt által vezetett csoporthoz akadémikusok, jogászok és egyszerű állampolgárok is csatlakoztak. A csoport levelet írt a brit Legfőbb Ügyészségnek, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy hamis állítások láttak napvilágot a Brexit-kampányban, amelyekkel tudatosan félrevezették a választókat.

Ismeretes, hogy a kampány négy hónapon keresztül tartott, a népszavazáson a választópolgárok szűk többséggel, de úgy döntöttek, hogy Nagy-Britanniának ki kell lépnie az Európai Unióból.
Hamis állítások

A brit tudósok csoportja főként két állítást vett górcső alá.

  • Az egyik szerint a kilépés melletti kampányban többször is elhangzott, hogy azt a pénzt, amelyet Nagy-Britannia az EU-nak fizet – amely az állításuk szerint mintegy 350 millió font hetente –, el lehetne költeni az egészségügyi rendszerre ahelyett, hogy elküldenék Brüsszelnek.

Attól függetlenül, hogy az összeg nem stimmel, az Ipsos MORI közvélemény-kutatása alapján a britek fele elhitte ezt az állítást – írta az Independent. A kilépés mellett kampányolók figyelmét többször is felhívta arra a brit Statisztikai Hivatal, hogy Nagy-Britannia nem küld 350 millió fontot hetente Brüsszelnek.

  • A másik állítás Törökországgal kapcsolatos: a kilépés mellett kampányolók azt állították, hogy Törökország hamarosan az EU tagja lesz, ezért a török vendégmunkások korlátlanul beutazhatnak majd az országba, amennyiben a britek is bent maradnak az EU-ban.

Ez az állítás azonban amellett, hogy nehezen igazolható, nehezen cáfolható is. A törököket évtizedek óta előszobáztatják az EU-ban, ám Erdogan közelmúltbeli politikája miatt Törökország egyre jobban konfrontálódik az EU-val.

Habár a legtöbb büntetőjogi eset a koronaügyészség alá tartozik, a Legfőbb Ügyészség vizsgálódik a választási kihágásokkal kapcsolatos ügyekben.

A Legfőbb Ügyészség (Director of Public Prosecutions) 1880-as megalakulásától kezdve kevés esetben vizsgálódott, azonban az 1986-os igazságügyi reform keretében összeolvadt a Koronaügyészséggel (Crown Prosecution Service) és az ügyészi intézményrendszer csúcsszerve lett.

A Koronaügyészség szóvivője az eset kapcsán elmondta:

Megerősítjük, hogy kaptunk ilyen levelet és annak a tartalma jelenleg kiértékelés alatt áll."

Nagy-Britanniában 1983 óta számít bűncselekménynek a választók "jogtalan befolyásolása", azaz megtévesztése.

További bonyodalmak

Hétfőn a brit kormány kijelentette, hogy még a héten fellebbezhetnek a brit Legfelsőbb Bíróság azon döntése ellen, amely szerint a brit miniszterelnök nem indíthatja el az EU-ból való kilépés folyamatát a brit parlament jóváhagyása nélkül.

Valószínűleg sor kerül valamilyen meghallgatásra a Legfelsőbb Bíróságon még december elején. Az ütemterv továbbra is konzisztens marad azzal a célunkkal, hogy jövő márciusban életbe léptessük az 50-es cikkelyt"

– mondta David Davis brexitügyi miniszter arra a jogi aktusra utalva, amellyel hivatalosan is megindítják az unióból való kilépést a britek.

Theresa May jelenlegi miniszterelnök a kampányban kiállt Nagy-Britannia uniós tagsága mellett, ám a Brexit-pártiak győzelme ellenére elvállalta a posztot és többször is kijelentette, hogy a britek akaratát tiszteletben kell tartani, így a britek ki fognak lépni az EU-ból.

(DW)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére