Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vízágyúval és könnygázzal oszlatják az ellenzéki tüntetõket Isztambulban

888.hu

2016.11.05. 17:08

Vízágyút és könnygázt vetettek be szombaton a török hatóságok Isztambulban tüntetõk ellen, hogy távol tartsák az aktivistákat a Cumhuriyet címû ellenzéki lap székhelyétõl - jelentette a Reuters brit hírügynökség egyik helyszínen lévõ tudósítója.
ISZTAMBUL, 17:08

Vízágyút és könnygázt vetettek be szombaton a török hatóságok Isztambulban tüntetők ellen, hogy távol tartsák az aktivistákat a Cumhuriyet című ellenzéki lap székhelyétől - jelentette a Reuters brit hírügynökség egyik helyszínen lévő tudósítója.

A Reuters egy másik újságírója szerint könnygáz lepte el Isztambul Sisli nevű negyedének néhány utcáját, miközben rendőrségi helikopterek köröztek a helyszín felett.

Az emberek mindössze órákkal azt követően vonultak utcára, hogy a török hatóságok elrendelték a kormánykritikus újság hét elején őrizetbe vett főszerkesztője és nyolc újságírója letartóztatását. A vádak szerint az újságírók a Kurd Munkapárt (PKK) nevű terrorszervezet támogatása miatt kerültek rácsok mögé. Emellett egy güllenista szervezetet is támogattak, valamint kiálltak az elbukott július 15-i puccskísérlet mellett.

Az újságírók letartóztatása miatt több magas rangú EU-s politikus is felháborodásának és aggodalmának adott hangot. Az EU-s közösségi külpolitikát irányító Federica Mogherini szerint a fejlemények "rendkívül aggasztóak".

Törökország hivatalos közleményben utasította vissza a kritikákat. Közölték, hogy nem tűrnek semmiféle "fenyegetést" és nem érdekli őket, hogy esetleg "olyan határokat lépnek át", amelyeket külföldi politikusok állítanak fel.

Emellett a kurdokat támogató Népek Demokratikus Pártja (HDP) további kilenc tisztségviselőjét vették őrizetbe, miután a HDP két társelnökét már péntek reggel előzetes letartóztatásba helyezték. Minderre a július 15. sikertelen puccskísérletet követő terrorellenes vizsgálatok keretében került sor, ami a Nyugat éles bírálatát váltotta ki. A kurd képviselők őrizetbe vételével egy időben leállt a közösségi média is – valószínűsíthetően a török kormány utasítására. A Twitter, a Facebook és a WhatsApp elérhetetlenné vált egy időre.

A tüntetések nem korlátozódnak Isztambulra, több városban is demonstrációkat tartottak az ellenzéki szimpatizánsok és több városban is összecsaptak a tüntetők és a rendőrök. Legalább 10 tüntetőt vettek őrizetbe Ankarában, ötöt Antalyában, hetet Isztambulban – írta a török Bawaba hírportál, amely információit meg nem nevezett török hivatalnokoktól kapta.

Londonban is utcára vonultak a kurdok HDP politikusainak letartóztatása miatt. A londoni török nagykövetséget tojással és kövekkel dobálták meg a tüntetők, az épület egyik ablaka betört.

(MTI, RT, Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére