Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Várható volt, hogy felminõsít minket a Moody's

Bokor Gábor

2016.11.05. 08:28

Az elemzõk szerint várható volt, hogy a másik két nagy hitelminõsítõ, a Fitch Ratings tavaszi, valamint a Standard & Poors szeptemberi felminõsítése után a Moody's is így jár majd el.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a magyar gazdaság három éve a 3 százalék körüli növekedési szintnél van, ez az előrejelzések szerint a következő években is megmarad.

A költségvetési politika fegyelmezett, az államháztartási hiány tartósan alacsony és az államadósság GDP arányos mutatója is csökken. Várhatóan a kormány keresletélénkítő intézkedései sem veszélyeztetik ezt a pályát"

– fogalmazott az elemző, aki szerint az államadósság finanszírozásában megnőtt a lakosság, valamint a kereskedelmi bankok szerepe.

Eközben a külföldi befektetők felé az ország kitettsége jelentősen mérséklődött, így az adósság megújításának kockázatai, az ország pénzügyi sérülékenysége csökkent"

– értékelt Török, aki úgy véli, hogy a kedvező folyamatok előreláthatóan a következő években sem törnek meg, így nemcsak a mostani felminősítés volt indokolt, de az ország hitelminősítésének további javulására is számítani lehet.

Ugyanezen a véleményen van Németh Dávid is, a K&H vezető makrogazdasági elemzője is. Szerinte a Moody's lépése azért sem volt váratlan, mert a hitelminősítő már egy évvel ezelőtt a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással látta el a magyar osztályzatot.

A Moody's szakértői azért dönthettek a felminősítés mellett, mert az elmúlt egy évben az államadósság és a külső adósság tovább csökkent, emellett a költségvetési hiány jóval elmarad a költségvetési törvényben megszabott szinttől"

– mondta Németh. 

Az elemző szerint az ország szempontjából igencsak kedvező, hogy az Államadósság Kezelő Központ forintban újította meg a devizában lejáró adósságot, a belföldi finanszírozás aránya pedig nőtt.

Ezek a lépések stabilabbá tették az adósságfinanszírozást, a hozamok mérséklődése pedig a kamatkiadások csökkenése miatt lényeges tényező. A felminősítés mellett szólt az is, hogy tartósan 2 százalék felett van a gazdasági növekedés"

– fogalmazott a szakértő.

Nagy meglepetésre nem kell számítani a piacokon, ugyanis a felminősítésre számítottak a befektetők. Azzal pedig, hogy már mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került az ország, megnyitja a magyar piacot új, hosszú távú befektetők előtt, akik stabilabbá tehetik az adósságfinanszírozást.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint is várható volt a felminősítés, hisz New York-i hitelminősítő már tavaly novemberben is pozitív kilátást adott a minősítésre, az azóta bekövetkezett folyamatok pedig megerősítették a felminősítés indokoltságát. 

Az államadósság csökkenése, annak fenntarthatósága és szerkezetének lényeges javulása, a fegyelmezett költségvetés, a tartósan masszív külső finanszírozási képesség, ennek következtében meredeken csökkenő nettó és bruttó külső adósság, a külső sérülékenység szignifikáns csökkenése, valamint a gazdasági növekedés várható jelentős élénkülése miatt dönthetett a társaság a jobb kategóriába besorolás mellett.

Az évtized végére több fokozattal a jelenlegi szint felett állhat a hazai adósság minősítése"

– értékelt az elemző. 

(MTI) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére