Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így áll a helyzet Moszulban

Tóth Dalma

2016.10.26. 22:38

Az ISIS katonái érzik a vesztüket, és különbözõ trükkökkel próbálnak elvegyülni a civilek között. Az iraki seregek már csak öt kilométerre vannak Moszul sûrûn lakott belsõ kerületeitõl.
MOSZUL, 22:38

Az ISIS katonái érzik a vesztüket, és különböző trükkökkel próbálnak elvegyülni a civilek között. Az iraki seregek már csak öt kilométerre vannak Moszul sűrűn lakott belső kerületeitől.

Az Iszlám Állam tagjai leborotválják a szakállukat és megváltoztatják az öltözetüket, hogy elvegyüljenek a helyiek között - írja az MTI az AFP francia hírügynökségre hivatkozva. A terroristák attól tarthatnak, hogy a civilektől elütő öltözékük és szakálluk miatt könnyű célpontok. A külsejük megváltoztatásával a helyiek között is jobban el tudnak vegyülni és így könnyebben el tudnak szökni az észak-iraki városból.

Több szemtanú is elmondta, hogy a városban eddig a dzsihadisták jóváhagyásával tevékenykedő szíriai kereskedők a hadművelet kezdete óta egyik napról a másikra eltűntek.

Az iraki hadsereget már csak öt kilométer választja el Moszul belső kerületeitől.

A városban nincs internet, és egyetlen tévéadás sem fogható, de már tisztán hallható a fegyverek zaja, és az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció harci gépei is mind alacsonyabban húznak át a város fölött. Mind a helyiek, mind amerikai katonai források arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam sok fegyverese elhagyta Moszul keleti részét, és a várost kettészelő Tigris folyó nyugati partjára vonultak vissza.

Az iraki kormány 25 ezer embert mozgósított a város visszafoglalására, az Iszlám Államnak pedig mintegy 3-5000 fegyverese lehet még Moszulban. A legnagyobb gondot a házilagos készítésű pokolgépek és a szélsőségesek által alkalmazott gerillataktika okozza. A robbanóanyaggal megrakott autókat ráadásul újabban nem vezetik a nyílt utcán kilométereken át, hanem lesből támadnak velük, az utolsó pillanatban, meglepetésszerűen kihajtva épületek takarásából vagy belsejéből.

Moszulban és környékén körülbelül 1,5 millió ember él. Az ENSZ adatai szerint eddig mintegy kilencezren menekültek el a harcok elől.

Egyelőre kevés a menekült, mert a Moszulért folyó igazi csata még nem kezdődött el. Hatalmas menekültáradatra számítunk, és a nemzetközi közösség által küldött segítség elmarad a korábban ígérttől. Ha semmi nem változik, katasztrófa lesz"

- hangsúlyozta az iraki hadsereg egyik magas rangú tisztje.

Francois Hollande francia államfő is felhívta már a világ figyelmét arra, hogy számolni kell az ostromlott Moszul elestének következményeivel. Ha sikerült visszafoglalni az iraki várost, akkor a külföldi ISIS harcosok visszatérhetnek származási országukba vagy visszavonulhatnak Szíriába. Ha a dzsihadisták visszatérnek a származási országukba, Európa is veszélyben van. Korábban két megszökött belga ISIS harcos hívta fel a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam vezetői számolnak azzal, hogy Moszul és Rakka elesik, ezért Európában akarják folytatni a harcokat.

A dzsihadisták különböző trükköket vetnek be, hogy megszökjenek az ostromlott iraki városból. Múlt héten két ISIS harcos öltött női ruhát magára. Abu Bakr al-Baghdadi a terrorszervezet vezetője azt mondta a nőknek, hogy hagyják el a tűzvonalat, de néhány férfi terrorista úgy gondolta, hogy kap az alkalmon és ő is meglóg. Az dzsihadistákat nem zavarta, hogy szakálluk is volt, ami egy árulkodó jel lehet a nemüket illetően. Úgy látszik azóta erre már ők is rájöttek. A két férfit a kurd pesmergák kapták el Moszul környékén.

A harcok miatt a városból folyamatosan menekülnek a terroristák és azok családjai. Az ostrom még hónapokig elhúzódhat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére