Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat

Pörge Béla

2016.10.21. 14:58

Orbán Viktor az uniós országok állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozójának második tárgyalási napját követõen tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben.

A miniszterelnök elmondta:

sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés."

A kormányfő sajtóértekezletén tudatta azt is, hogy általában véve is szerette volna levetetni ezt a kérdést a napirendről, mert megítélése szerint erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök világossá tette, hogy a Bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki.

Az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával"

— tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor leszögezte, hogy az Európai Unióban szabad, független államok társulnak, ennek pedig az alfája és omegája az, hogy a miniszterelnökök útmutatása alapján kell megindulnia a jogalkotásnak, az állam- illetve kormányfők pedig kétszer is csak önkéntes kvótáról állapodtak meg.

Egy kültelki trükk a nemzetállamok kijátszása, aminek hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amelyben a szerződések őreként a leginkább bíznak"

— mondta a kormányfő, aki Ukrajnával kapcsolatban arról beszélt, hogy:

Ukrajna az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, ezért mielőbb meg kell kapnia a vízummentes utazás lehetőségét."

A miniszterelnök hozzátette: az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ne fektesse tovább az ügyet.

Azokkal a vádakkal kapcsolatban, hogy Magyarország nem mutat elég szolidaritást a migrációs válságban érintettekkel kapcsolatban, a miniszterelnök kifejtette:

Magyarország a szolidaritás részének tekinti azt a pénzt és energiát, amelyet a határok védelmére fordít. Ezzel ugyanis nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem mindenkit, aki mögöttünk van".

A miniszterelnök egyúttal elutasította azoknak a tagállamoknak az érvelését, akik úgy gondolják, hogy Magyarország nem szolidáris, amikor elutasítja a menekültek befogadását.

Hangoztatta: vannak tagországok, amelyek nem védik kellően a határaikat, pedig azok uniós határok is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére