Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az MSZP a kvóták pártján áll

888.hu

2016.09.21. 11:58

Az MSZP támogatná a kormányt a kötelezõ kvóták elleni harcban, ha "létezne ilyesmi". Az utóbbi napok eseményei azonban ismét bebizonyították, hogy szó sincs arról, hogy a befogadás csupán "önkéntes alapon" történne.

Jean-Claude Juncker szerdai, az unió helyzetéről szóló beszédére vércseként csapott le a hazai balliberális sajtó, külön kiemelve azt a részt, amelyben a Bizottság elnöke arról beszélt, hogy önkéntes alapon, szívből kell jönnie a befogadásnak. Eszerint akkor már nincs is kvóta.

Majd csütörtökön az EP fölényes többséggel megszavazta Ska Keller jelentését, amelyben arra tesz javaslatot, hogy gyorsítsák fel a menedékkérők szétosztását; a szíreken kívül a tagállamok fogadjanak be afgánokat, irakiakat és eritreaiakat is, valamint kapjanak súlyos büntetést azon tagállamok, akik nem fogadnak be menedékkérőket. A javaslatot az MSZP EP-képviselői, Ujhelyi István és Szanyi Tibor is megszavazta.

Vasárnap Martin Schulz az EP elnöke egy német lapnak adott interjúban kifejtette: elfogadhatatlan, ha egy tagállam elutasítja muzulmán vallású emberek befogadását arra hivatkozva, hogy az ország katolikus, és „elég erős”, hogy „amint a magyar miniszterelnök mondja, a menekültválság német probléma”. Az EP elnöke szerint egy legális bevándorlási rendszerre van szükség, ami a „kvóták vagy kontingensek” révén kemény csapást jelentene az embercsempészekre nézve.

Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn Brüsszelben kijelentette, hogy Juncker múlt hét szerdai szavainak "nincsen köze a közösségi jog alkalmazásához, ami nem fakultatív". A menedékkérők uniós tagállamok közötti áthelyezése folyamatban van, igaz, nem a tervezett ütemben halad - tette hozzá. A megszavazott jelentésben foglalt javaslatok szerint felgyorsítanák ezt a folyamatot.

Molnár Gyula az MSZP elnöke arról beszélt a HírTV-ben egy telefonos interjúban, hogy "ha igaz lenne mégis, amit a Fidesz-kormány mond, akkor mi készen állunk arra, hogy bármilyen módon, akár parlamenti szavazással kinyilvánítsuk azt, hogy nem tartjuk ezt (mármint a kvótákat és a menedékkérők szétosztását – a szerk.) a probléma megoldásának".

Ezen fejleményekkel kapcsolatban kérdeztük meg az MSZP álláspontját kedden:

- Az utóbbi napok fejleményei után még mindig úgy gondolják, hogy nincsenek kvóták és ez nem egy valós veszély?

- Az MSZP megszavazna egy olyan előterjesztést a parlamentben, amely a kvótarendszer elutasításáról szólna?

- Miért szavazták meg a szocialista képviselők a Keller-jelentést az EP-ben, ha a szocialista párt elutasítja a kvótákat? (A jelentés több menedékkérő befogadását és azok gyorsabb szétosztását javasolja).

Szerda délelőttig a szocialisták nem tudtak válaszolni a kérdéseinkre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére