Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Obama menõségbõl egy féreg?

Nagy Gábor

2016.09.09. 06:31

Igazán különleges megtiszteltetés érte a jelenlegi amerikai elnököt, Barack Obamát, ugyanis egy férget neveztek el róla. Az élõsködõrõl - amely az amerikai elnök elõtti tisztelgésként kapta nevét - csütörtökön a Journal of Parasitology amerikai féregtani folyóiratban jelent meg egy tanulmány.

A Baracktrema obamai teknősök vérében élő, aprócska laposféreg, nagyjából ötcentisre nő meg és hajszálvékony. A parazitát Thomas Platt, az indianai Saint Mary's College immár nyugalmazott biológiaprofesszora nevezte el Barack Obamáról. Szerinte ez megtiszteltetés, nem sértés.

Platt több mint harminc fajt fedezett fel és nevezett el a pályája során. Korábban az apósáról, doktori témavezetőjéről, és más olyan emberekről nevezte el az általa felfedezett fajokat, akiket saját bevallása szerint nagyon tisztel. Mint fogalmazott: ő a maga módján így szeretne tisztelegni Obama elnöksége előtt.

Platt Obama távoli rokona, és emlékeztetett: vannak, akik több ezer dollárt is hajlandóak fizetni azért, hogy állatfajt nevezzenek el róluk. A professzort a féreg azért emlékeztette Obamára, mert "hosszú, vékony és pokoli menő". A Baracktrema obamai példányai a professzor elmondása szerint "fenomenálisan és hihetetlenül ellenálló" lények.

Bámulom és tisztelem őket"

– mondta a biológus.

A féregtani folyóirat szerkesztője, Michael Sukhedo hozzátette, hogy az élősködők létfontosságúak az élethez, mindenhol jelen vannak. Mint elmondta: tízből hét állatfaj élősködő.

Bár a névadókat többnyire a tisztelet vezérli, Sukhedo is elismeri, hogy azért néha van, akit a bosszúvágy hajt. A lap főszerkesztője szerint például egy tudós volt férje iránti dühétől hajtva adta a férgek egy egész csoportjának a microphallus (mikrofallosz) nevet.

Korábban pókot, halat és egy kihalt gyíkfajt is neveztek már el tudósok Barack Obamáról.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére