Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Korrupció az FKF-nél: a cég tanácsadója sokmilliós tendert kapott

Sümeghi Lóránt

2016.08.29. 08:35

A Mandiner értesülései szerint a vezérigazgató egyik közeli ismerõse, a közterületfenntartónál korábban informatikai tanácsadóként mûködõ Sikos Zsolt SAS Group nevû cége többszörösen is törvényszegõ módon jutott sokmilliós megbízáshoz.

A Mandiner értesülései szerint a vezérigazgató egyik közeli ismerőse, a közterület-fenntartónál korábban informatikai tanácsadóként működő Sikos Zsolt SAS Group nevű cége többszörösen is törvényszegő módon jutott sokmilliós megbízáshoz.

A Mandiner szerint törvénytelen megbízás keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő. A 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg előre, hogy a megállapított keretösszeg erejéig legalább hány órában kell tanácsot adni. Végül még a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét is elsumákolták.

A közterület-fenntartó a rendszerváltás óta nem először kerül a korrupciós botrányok középpontjába. 2010-ben például felmerült, hogy az FKF finanszírozta trükkös módon Demszky Gábor családi lakásfelújításait. Közbeszerzési szabályszegések sora miatt hosszas rendőrségi vizsgálat is folyt a cégnél, több ügyben.

Sikos Zsolt még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval. Az összeférhetetlenségi szabályokat semmibe véve, még a kiírás előtt megtudta, hogyan, milyen tartalommal pályázzon – még a pályázati kiírás és a végső szerződés tervezetét is előre megkapta, hogy egész biztos ő lehessen a befutó — írja a Mandiner.

Jóváhagyta a saját pályázatát

A tenderkiíráshoz tartozó teljesítési igazolás/jegyzőkönyv szerint dokumentáltan 2016. február 1-én történt meg az „egyeztetés Sikos Zsolttal írásban és telefonon”, sőt mi több a későbbi pályázó jóváhagyta (ez a jegyzőkönyv szóhasználata!) a saját maga, illetve cége számára előnyösen, csalárd módon kiírandó közbeszerzési pályázatot.

Több mint pikáns, hogy a közbeszerzési eljárást csak a későbbi nyertes jóváhagyása után, 2016. február 18-án indította el az FKF. 17 nap alatt akár az ő javaslatait is sikerülhetett belevenni a kiírásba, hogy biztosra menjenek.

A saját önéletrajza szerint korábban az FKF ügyviteli rendszerének tanácsadójaként dolgozó Sikos Zsolt SAS Groupja a mostani korrupciós ügyön túl a főváros tulajdonában álló cégnél valóságos nyerőszériát tudhat magáénak.

A legutóbbi közbeszerzési pályázatnál már a látszatra se nagyon ügyeltek. A szerződés keretösszegét alig valamivel nettó 18 millió alatt állapították meg, hogy még véletlenül se kelljen nyilvános pályázatot kiírni. Továbbá gyanúra ad okot az is, hogy az ily módon előkészített pályázatra végül csak ketten jelentkeztek, miközben a törvény szerint négy cégnek kellett elküldeni a felhívást. 

Mi több, az FKF vezérigazgatója még azzal sem törődött, hogy a nettó 350 ezres napidíjakat tartalmazó, 17 és fél milliós összértékű közbeszerzési pályázat eredményét a törvénynek megfelelően közzétegye a Közbeszerzési Adatbázisban.

(Mandiner)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére