Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elutasította a szocik kifogását az NVB

Tóth Dalma

2016.08.19. 19:28

A szocialista Nemény András kifogásolta a kvótareferendumos hirdetéseket, azonban az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a vádakat.

Az MSZP alelnöke, Nemény András magánszemélyként a kormány "Tudta?" kezdetű plakátjának szövege miatt fordult ismételten az NVB-hez. A plakátok szerinte sértették a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

Nemény András már a kampány hivatalos kezdete előtt is az NVB-hez fordult. A kérelmét akkor is elutasították, amit azzal indokolt a testület, hogy ők csak a kampányidőszakban elkövetett cselekményeket vizsgálhatják.

A politikus azt kifogásolta, hogy a plakát szövege megtévesztő, nem valós a "városnyi" kifejezés, és félrevezető az "illegális migráns" kifejezés is, mivel ezeknek az embereknek megállapították a menekültstátuszát. Nemény András véleménye szerint a kormánynak semleges álláspontot kellene elfoglalnia a kampányban. 

Rádi Péter, a bizottság választott tagja elmondta, hogy a kifogástevő szerint a kormány részvétele a kampányban sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. Rádi Péter azonban úgy gondolja, hogy a kormányt nem lehet semleges, passzív szereplőnek tekinteni, sőt kezdeményezőként a népszavazási eljárás egyik legfontosabb szereplője. A kampány politikai vélemény,  a véleménynyilvánítás keretein belül adott állásfoglalás amely, a közügyek demokratikus megvitatásának része. 

Fábián Adrián választott tag azonban azt mondta, kétségei vannak, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága mint elsődlegesen emberhez köthető alkotmányos alapjog megilleti-e a kormányt.

Rádi Péter válaszában azt mondta, a jogszabály esélyegyenlőséget garantál a kampány résztvevői között, így akkor sértenék meg a törvényt, ha nem biztosítanák a kormánynak a véleménynyilvánítás alkotmányos jogát.

Tóta Áronné választott tag ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a kampány a kormány és az illetékes minisztérium tájékoztatási kötelezettségnek tekinthető.

Az ülésen Fábián Adrián és Litresits András ellenszavazatával a tagok elutasították a kifogást.

A felek véleményütköztetése után az NVB végül elutasította a kifogást.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére