Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Olaszország kongatja meg az EU vészharangjait

Bokor Gábor

2016.08.19. 16:28

Az olasz népszavazás a szakértõk szerint arra is ösztökélheti az országot, hogy kilépjen az Európai Unióból, ami a britek távozása után akár a nemzetközösség végét is jelentené.
RÓMA, 16:28

A közelgő olasz népszavazás a szakértők szerint arra is ösztönzi a választókat, hogy ítéletet mondjanak az Európai Unió felett.

Október végén választást tartanak Olaszországban az alkotmány tervezett módosításáról. A szakértők szerint a szavazás megmutatja majd, hogy a mediterrán ország lakói mennyire elégedettek a Brüsszel-párti kormányfő munkájával és, hogy mennyire elégedettek Brüsszel teljesítményével.

Olaszország lehet a gyenge láncszem az európai növekedésben, és a kialakulóban lévő belpolitikai zavarok csak tovább gyengíthetik az EU-t. 

A népszavazást hivatalosan a szenátus tervezett megreformálása miatt írták ki, ám sokak szerint sokan csak azért mennek majd el szavazni, hogy így fejezzék ki ellenszenvüket az Brüsszellel szemben. Matteo Renzi jelezte, ha a választópolgárok ellene szavaznak, lemond a miniszterelnöki posztról. A brit Brexit-szavazáshoz hasonlóan megint előfordulhat az, hogy egy elnök a saját maga által indítványozott népszavazásba bukhat bele.

A kormányfő eredetileg azért írta ki a népszavazást, hogy véget vessen az évtizedek óta tartó, bizonytalan politikai helyzetnek Olaszországban. Az elmúlt években számtalan előrehozott választás és gyenge kormányok jellemezték az olasz politikát. A népszavazás lényege, hogy a jelenlegi 315 főről százra csökkentenék felsőházi képviselők, a szenátorok számát. Emellett a felsőház jogköreit is megnyirbálnák, hogy az ne legyen képes kormányokat buktatni. A szavazás késő ősszel lesz, a pontos dátumot egyelőre nem tudni.

A jobboldali, euroszkeptikus és bevándorlásellenes párt, az Öt Csillag Mozgalom az előzetes felmérések szerint egyre népszerűbb a lakosság körében, és már csak a kellő alkalmat várják, hogy megerősítsék parlamenti jelenlétüket. A mozgalom hatalomra kerülése esetén népszavazást tartana Olaszország eurózóna-tagságáról – habár ez komoly problémába ütközik, ugyanis az olasz alkotmány értelmében nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésekről.

Az unió szerint Olaszország felelős azért, hogy lassul a növekedés az eurozónában. A fiatal munkanélküliek aránya 36,5 százalék az országban, szemben az uniós, 20,8 százalékos aránnyal. 

A brit The Economist című lap júliusban írt részletesen az olasz helyzetről. Úgy fogalmaztak, annak ellenére, hogy ők rendelkeznek a negyedik legerősebb gazdasággal az EU-ban, kiemelkedően magas az államadósságuk és a munkanélküliségi rátájuk. Az évek óta a teljes csőd szélén lebegő Görögország után nekik vannak a legrosszabb adataik. 

A Financial Times és a La Repubblica arról cikkezett az utóbbi napokban, hogy a szavazók a népszavazáson az utóbbi időben egyre népszerűtlenebb Brüsszel-párti kormányzat ellen adják majd le többségében szavazatukat. 

(Express)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére