Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így csiklandozzák a britek az orosz medvét Szíriában

Nagy Gábor

2016.08.09. 15:58

Hétfõn nagyot durrantott a brit média, amikor felkerült egy kép az internetre, amelyen a brit különleges erõk két terepjárója és kommandósai látszanak Szíriában.
Hétfőn nagyot durrantott a brit média, amikor felkerült egy kép az internetre, amelyen a brit különleges erők két terepjárója és kommandósai látszanak Szíriában.

Már maga a szituáció, hogy brit katonák Szíriában tevékenykednek, unikumnak számít. Hiszen eddig „nyilvános tevékenységet” csak Irak területén végeztek. Legutóbb épp akkor, amikor a tavaszi hadjáratra készítették fel az iraki katonákat az Iszlám Állam által birtokolt, két kulcsfontosságú városa, Falludzsa és Moszul elleni támadásra.

A most kiszivárgott kép azonban Szíriában, ráadásul a brit különleges erők egy felkelők által birtokolt területen készült. A BBC például arról beszélt, hogy a fotót egy dzsihadista támadás után rögzítették, amelyen a brit kommandósok a felkelők állásait „védik.”

A helyzet pikantériájából adódva felkerestük Dr. Wagner Pétert, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatóját, biztonságpolitikai szakértőt.

A szakértő elmondta, hogy egyáltalán nem számít újdonságnak az, hogy a nyugati országok különleges erői a közel-keleti térségben „tevékenykednek.” Közismert például, hogy a kurdokat az Egyesült Államok támogatja az Iszlám Állam elleni harcokban. Ugyanakkor hozzátette: míg a kurdok általában saját felszereléseiket, ex-szovjet fegyvereket használnak; addig a képen is látható Új Szíriai Hadsereg harcosainak felszerelései egyértelműen amerikaiak.

 

Ezt egyébként a szervezet szóvivője el is ismerte:

Valóban kapunk speciális kiképzéseket brit és amerikai partnereinktől. Valamint fegyvereket és egyéb felszerelésekkel is támogat minket a Pentagon, beleértve a teljes légi támogatásokat.”

Az Új Szíriai Hadsereg egy olyan szervezet, amelynek tagjait jordániai menekülttáborokból – például Zaatariból – verbuválják, és az Iszlám Állam elleni harcra képezik ki őket a nyugati országok elitosztagai – egyértelműen amerikai pénzből. Politikai pozíciójukat tekintve pedig az Asszád-ellenes Szíriai Szabad Hadsereg mellett állnak.

A szakértő elmondta azt is, hogy a különleges erők tevékenységi körébe abszolút beleillik az, hogy a katonaság speciális egységei rajtaütések mellett kiképző feladatokat látnak el (például a semmiből felépítenek egy milíciát). És mivel az Új Szíriai Hadsereg kiképzését vélhetően amerikai pénzből finanszírozzák, így könnyen elképzelhető, hogy az USA-val szoros szövetségben lévő brit különleges erők is hasonló feladatokat lássanak el Szíriában.

Adódik akkor kérdés: ha már a brit katonák léte sem tabu Szíriában, akkor miért nincsen konkrét nyugati szárazföldi hadművelet a terroristák ellen?

Dr. Wagner Péter szerint már az is komoly jogi aggályokat vet fel, hogy Szíriába nyugati országok bombázásokat hajtanak végre. Másrészt az is kérdéses, hogy az esetleges szárazföldi akciót honnan és kik indítsák el. Harmadrészt pedig valószínűleg ez a fajta beavatkozás sem oldaná meg a közel-keleti konfliktust.

És az oroszok?

Moszkva nagy valószínűséggel tudhatott arról, hogy a brit különleges erők konkrétan Szíriában tartózkodnak. Az oroszok ugyanis gyakorlatilag közvetlenül tájékozódhatnak a szíriai titkosszolgálat jelentéseiből. Ugyanakkor a szakértő szerint itt tennünk kell egy distinkciót:

Az oroszok nem feltétlenül az Iszlám Állam ellen harcolnak. Természetesen a terrorszervezet állásait is bombázzák, de a legfőbb céljuk az, hogy Asszádot segítve rendet tegyenek Észak-Szíriában. A nyugati országok ezzel szemben az Iszlám Állam elleni harcban vesznek részt, illetve segédkeznek.

Így könnyen elképzelhető, hogy a kezdeti orosz ellenszenv után egy könnyed vállrendítés lesz Moszkva reakciója, hiszen eddig is volt rá példa, hogy a nyugati hatalmak és az oroszok kölcsönösen tájékoztatták egymást a szíriai hadműveletekben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére