Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Berlin üdvözli a török-orosz közeledést

888.hu

2016.08.08. 21:08

A német kormány üdvözli Törökország és Oroszország közeledését, és nem számít arra, hogy az változást okozna a NATO viszonyaiban - mondta a német külügyminisztérium szóvivõje hétfõn Berlinben.
BERLIN, 21:08

A német kormány üdvözli Törökország és Oroszország közeledését, és nem számít arra, hogy az változást okozna a NATO viszonyaiban – mondta a német külügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

Sawsan Chebli a német kormányinfón Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz államfő keddre tervezett szentpétervári találkozójával összefüggésben – kérdésre válaszolva – kiemelte, hogy az 1952 óta NATO-tag Törökország “fontos partner, és az is marad” az észak-atlanti szövetségben, és kedvező, de a NATO-kapcsolatokban semmiféle következménnyel nem járó fejlemény, hogy a török légierő által tavaly lelőtt orosz katonai repülőgép ügye után “ismét közeledik” egymáshoz a török és az orosz vezetés.

A júliusi törökországi puccskísérletről szólva hozzátette, hogy Markus Ederer külügyi államtitkár Ankarába látogat, tárgyal a török külügyminisztériumban és a puccsisták által bombázott parlamentben is.

A német kormány ezzel a látogatással is kifejezi szolidaritását Törökországgal.

Hangsúlyozta, hogy a katonai államcsínykísérlet feltárásában be kell tartani a jogállamiság elveit, és megerősítette Berlin azon álláspontját, hogy folytatni kell az uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. 

Az orosz-török kapcsolatok azután jutottak válságba, hogy tavaly novemberben a török légierő a szíriai határnál lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót. Moszkva azt állította, hogy az orosz gép Szíria légterében repült, Ankara pedig azt, hogy megsértette a török légteret, ezért indokolt volt a lelövése.
Erdogan beszólt az EU-nak

Semmissé válik a Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti az abból fakadó kötelezettségét, a vízummentesség megadását a török állampolgároknak – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a Le Monde című francia lapnak adott és hétfőn megjelent interjújában, megismételve Ankara korábbi figyelmeztetését.

Az Európai Unió nem viselkedik őszintén Törökországgal."

- jelentette ki az államfő, hozzátéve, hogy a vízummentességnek már június 1-jén hatályba kellett volna lépnie a megállapodás szerint. "Ha nem teljesítik a feltételeinket, akkor nem fogjuk visszafogadni a migránsokat" - mondta Erdogan. 

Az EU-török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett migránsokat visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak július végén adott interjújában kijelentette: ha az Európai Unió legkésőbb októberig nem lépteti életbe a vízummentességet, Ankara felmondhatja a menekültválságról kötött megállapodást.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére