Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Törökország és Olaszország viszonyát veszélyezteti Erdogan fiának pénzmosási botránya

888.hu

2016.08.02. 20:28

Recep Tayyip Erdogan török államfõ arra intette kedden az olasz bírákat, hogy foglalkozzanak a fia helyett inkább a maffiával, és arra is figyelmeztetett, hogy az elnöki sarj ellen pénzmosás vádjával zajló bírósági vizsgálat kockára teheti Törökország és Olaszország viszonyát.
BOLOGNA, 20:28

Recep Tayyip Erdogan török államfő arra intette kedden az olasz bírákat, hogy foglalkozzanak fia helyett inkább a maffiával, és arra is figyelmeztetett, hogy az elnöki sarj ellen pénzmosás vádjával zajló bírósági vizsgálat kockára teheti Törökország és Olaszország viszonyát.

Erdogan az olasz állami televíziónak adott interjújában a bírósági vizsgálat tárgyául a fia helyett inkább az olasz maffiát "ajánlotta".

Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitter-oldalán gúnyos riposzttal vágott vissza:

ebben az országban a bírák az olasz jogot és alkotmányt követik, nem a török elnököt. Ezt hívják jogállamnak."

Bilal Erdogan, az iszlamista-konzervatív török államfő fia ellen februárban indított vizsgálatot a bolognai ügyészség, miután Murat Hakan Uzan török politikai menekült panaszt emelt ellene.

Az olasz száműzetésben élő férfi azt állítja, hogy Bilal "szemtelenül sok pénzzel" és diplomata útleveleket használó testőrökkel érkezett Olaszországba, szabályosan megszökve Törökországból, és a pénzét a dél-európai országban akarta tisztára mosni.

Erdogan 35 éves fiát – aki a Johns Hopkins University Bolognában levő európai karán akart doktori címet szerezni – egy 2013 decemberében kipattant, súlyos korrupciós botrány első számú gyanúsítottjaként tartják számon az olasz hatóságok. A hatóságok a vizsgálat minden részletét titkosították.

A fiamnak vissza kell térnie Bolognába, hogy befejezze doktori tanulmányait, ezzel azonban azt kockáztatná, hogy őrizetbe veszik. Abban a városban diktátornak hívnak és a PKK-ért (a Törökország által betiltott Kurdisztáni Munkáspárt) vonulnak az utcára. Ebbe miért nem avatkozik be senki? Ez a jogállam? (A fiú) ügye veszélyeztetheti viszonyunkat Olaszországgal."

– tette hozzá.

A július 15-én lezajlott, sikertelen puccsot követően Erdogan kiterjedt tisztogatásba kezdett a török igazságszolgáltatás berkeiben, a hadsereg soraiban és az állami szférában. Lépéseit a nemzetközi színtéren heves bírálatok érték.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére