Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Letartóztatási hullám a törökországi puccskísérlet nyomán

888.hu

2016.07.16. 19:58

A meghiúsított törökországi puccskísérletet követõen 2745 bírót eltávolítottak tisztségébõl - jelentette szombaton az Anadolu török állami hírügynökség. Emellett a közigazgatási felsõbíróság funkcióját betöltõ török államtanács tíz tagját is õrizetbe vették Ankarában.
ANKARA, 19:58

A meghiúsított törökországi puccskísérletet követően 2745 bírót eltávolítottak tisztségéből - jelentette szombaton az Anadolu török állami hírügynökség. Emellett a közigazgatási felsőbíróság funkcióját betöltő török államtanács tíz tagját is őrizetbe vették Ankarában.

Az NTV hírtelevízió szerint a bírákat Törökország egyik legmagasabb szintű igazságügyi hatósága, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) menesztette. Az Anadolu szerint egyidejűleg a HSYK öt tagjának is távoznia kellett. Az indoklás szerint a felmentett bírák ellen vizsgálat indult.

Az Anadolu úgy tudja: az államtanács tíz őrizetbe vett tagját azzal vádolják, hogy támogatták a puccskísérletet. Egyelőre nem világos, hogy a hatóságok ügyészeket vagy bírákat vettek-e őrizetbe. A török parlament nemrég szavazott meg egy vitatott törvénytervezetet, amelynek értelmében az államtanács és a semmítőszék tagjainak számát csökkentik. Az új szabályozás bírálói attól tartanak, hogy a bíróságok tagjait kormányhű ügyészekkel és bírákkal váltják fel. A törvény hatályba lépéséhez azonban szükséges, hogy azt még közzétegyék a török hivatalos közlönyben.

Az Anadolu a nap folyamán jelentette: a hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a közigazgatási bíróság 48 és a török fellebbviteli bíróság 140 tagja ellen.

Ugyanakkor a török rendőrség mintegy 100 katonát vett őrizetbe az ország délkeleti részében lévő Diyarbakir légi támaszponton a nap folyamán. A bázis tavaly óta az egyik fő központja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet ellen folytatott légi hadműveleteknek. Egy szemtanú arról számolt be, hogy szombaton egyetlen repülőgép sem szállt fel vagy le a támaszponton.

Értesülések szerint néhány őrizetbe vétel történt más katonai támaszpontokon is, a túlnyomórészt kurdok lakta délkeleti Sanliurfa, Hakkari és Bingol tartományokban.

A török hatóságok őrizetbe vették a hadsereg egyik legmagasabb rangú tábornokát és a török legfelsőbb bíróság egyik tagját – adta hírül az Anadolu.

A szóban forgó tábornok Adem Huduti a legmagasabb rangú tiszt, akit eddig őrizetbe vettek. Huduti a török 2. hadsereg vezetője, amely a török-szír, a török-iraki és a török-iráni határ mentén állomásozik.

Õrizetbe került Erdal Öztürk tábornok, a harmadik hadtest parancsnoka is.

Alparslan Altan alkotmánybíró a legmagasabb rangú igazságügyi illetékes, akit letartóztattak.

(MTI, Guardian)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére