A hosszú élet titka: olívaolaj és egészséges mennyiségû szénhidrát
2016.07.06. 21:58
A Harvard Egyetem közegészségügyi karának tanulmánya, melyet a JAMA Internal Medicine ismertetett, 126 ezer embert követett nyomon három évtizeden át, hogy értékelje az étrend egészségre és élettartamra gyakorolt hatását. A kutatók szerint munkájuk az eddigi legrészletesebb és legerőteljesebb vizsgálat, amelyet a különböző zsírtípusokemberi szervezetre gyakorolt hatásairól végeztek.
A kutatás szerint az úgynevezett transzzsírok és telített zsírok, köztük a vaj és a vörös húsok fogyasztása, magasabb halálozási aránnyal függ össze, mintha ugyanennyi kalóriát szénhidrátokból vinne be szervezetébe az ember.
A kutatás megállapította, hogy a halálozási arány 11-19 százalékkal csökkenthető, ha a telített zsírokat telítetlennel helyettesítjük, vagyis például vaj és disznózsír helyett olíva-, szója- vagy repceolajat használnánk. Ha a telített zsírokból származó kalóriáknak csak öt százalékát - nagyjából 15 grammot - helyettesítenénk többszörösen telítetlen zsírokkal, az a korai halálozás kockázatának 27 százalékos csökkenését okozná.
Reflektálva a korábbi kutatásra kifejtették, hogy a szénhidrátok a telített zsírokkal szembeni preferálása szintén csökkenti a halálozási arányt, ám jóval kisebb mértékben.
A kutatásban részt vevő 126 233 ember kettő-négy évente válaszolt étrendi, életmódbeli és egészségügyi kérdésekre átlagosan három évtizeden át, ezalatt 33 304-en haltak meg közülük.
(MTI)